×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Elektrische boilers: compleet overzicht met specificaties en prijs

Met een boiler hou je steeds een bepaalde hoeveelheid water warm. Om dat water warm te houden, kan je verschillende warmtebronnen gebruiken.

Bij elektrische boilers wordt het water elektrisch opgewarmd. Een elektrische boiler heeft als voordeel dat je geen aardgasaansluiting nodig hebt, en dat de installatie dus heel makkelijk verloopt.

Maar elektrische boilers hebben nog tal van andere voordelen. Hoe werkt zo’n boiler juist? Waarop moet je letten bij de aankoop van zo’n boiler? En wat is de prijs?

In dit artikel:

Hoe werkt een elektrische boiler?

Een elektrische boiler bestaat voor het grootste deel uit een opslagvat of voorraadvat, waar een bepaalde hoeveelheid water wordt opgeslagen. In dit vat bevindt zich ook een warmtespiraal, die op elektrische wijze het water opwarmt. De temperatuur van het water kan je doorgaans zelf instellen.

Ook de inhoud van het vat kan je zelf kiezen. De inhoud van het voorraadvat moet je vooraf bepalen op basis van je warmwaterbehoefte. Dit is belangrijk, want je riskeert immers zonder warm water te vallen indien je een te lage capaciteit kiest. Als het water in de boiler is opgebruikt, dan zal je dus even moeten wachten tot het water terug is opgewarmd. Dit kan lastig zijn wanneer je bv net onder de douche staat.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een elektrische boiler?

Net zoals andere soorten boilers, heeft ook een elektrische boiler z’n eigen voordelen en nadelen. Dit is een lijst van alle voordelen en nadelen van een elektrische boiler.

Voordelen van een elektrische boiler

+ Het belangrijkste voordeel van een elektrische boiler is ongetwijfeld het feit dat je niet afhankelijk bent van een aardgasaansluiting of een stookolietank. Je hebt enkel een stopcontact in de buurt nodig om de boiler te laten werken.

+ Je hebt bv ook geen rookafvoerkanaal of luchttoevoer nodig. Dit scheelt een flink stuk aan installatiekosten.

+ Net zoals bij andere boilers heb je ook bij een elektrische boiler steeds een bepaalde hoeveelheid water ter beschikking. Hierdoor hoef je niet te wachten tot het water uit de kraan warm wordt.

+ In tegenstelling tot andere soorten boilers is een elektrische boiler vaak vrij klein qua afmetingen. Ook dit draagt bij tot de makkelijke installatie.

+ Met een boiler is het mogelijk om met meerdere kranen tegelijk warm water af te tappen. Dit is bv niet mogelijk bij een doorstroomboiler.

+ Een elektrische boiler is dankzij z’n makkelijke installatie en z’n bescheiden afmetingen veel vriendelijker geprijsd dan andere soorten boilers. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van een elektrische boiler.

Nadelen van een elektrische boiler

Elektriciteit is een vrij dure verwarmingsbron. Het water in de boiler moet continu elektrisch op temperatuur gehouden worden, wat de verbruikskosten de hoogte injagen.

Elektrische boilers zijn vaak vrij klein. Dit betekent dat het water in de boiler beperkt is. Bij een hoger waterverbruik kan het zijn dat je zonder warm water komt te zitten.

Wil je een boiler met een hogere capaciteit? Dat kan! Maar hou er dan wel rekening mee dat ook de afmetingen en het gewicht van de boiler stijgen. Hiervoor moet je de nodige ruimte hebben.

Een elektrische boiler moet regelmatig ontkalkt worden.

Waarop letten bij de aankoop van een elektrische boiler?

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij het aankopen van een elektrische boiler. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten.

Capaciteit van de boiler

We haalden het eerder in dit artikel al aan. Het bepalen van de juiste capaciteit van je boiler is enorm belangrijk. De capaciteit mag niet te laag zijn, want dan riskeer je op geregelde tijdstippen zonder warm water te vallen. De capaciteit mag ook niet te hoog zijn, want dan liggen je verbruikskosten veel te hoog.

Het bepalen van de juiste capaciteit doe je voornamelijk op basis van je eigen waterverbruik. Moet de elektrische boiler enkel dienen voor de keuken, dan kom je toe met een volume van zo’n 5 à 10 liter. Indien het de bedoeling is dat de elektrische boiler het sanitaire water voor de hele woning voor z’n rekening neemt, dan kan het volume oplopen tot 200 liter en meer.

Kijk dus zeker je waterfactuur na om je gemiddelde dagverbruik te kennen. Deel dit waterverbruik door een factor 2 of 2.5, aangezien je niet enkel warm water verbruikt, maar ook koud water. Is je gemiddeld dagverbruik 300 liter, dan zal je elektrische boiler dus een inhoud van zo’n 120 liter moeten hebben.

Materiaal van het voorraadvat

Naast de inhoud moet je ook aandacht hebben voor het materiaal van de boiler. Het materiaal heeft immers een invloed op de levensduur van je boiler, en ook op de onderhoudskosten. Bovendien kies je best een materiaal dat het water in je boiler goed warm houdt.

Veel gebruikte materialen voor elektrische boilers zijn koper, inox en emaille. Voor kleinere boilers kiest men meestal voor koper of inox. Voor grotere boilers wordt de voorkeur gegeven aan emaille, omdat dit materiaal een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Verbruik

De verbruikskosten van een elektrische boiler liggen vrij hoog. Alle tips om toch te kunnen besparen zijn welkom.

Eén van die tips om je verbruikskosten te verlagen, is door enkel op te warmen aan nachttarief. Je kan een timer instellen op je elektrische boiler, zodat het water enkel ’s nachts opwarmt, aan het voordelige nachttarief. Indien je ’s morgens warm water wil gebruiken, is het water nog warm.

Een andere manier om lagere verbruikskosten te hebben, is door je elektrische boiler te koppelen aan een installatie van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf je elektriciteit op, en hoef je dus geen energieleverancier meer te betalen. Uiteraard kost een installatie van zonnepanelen ook geld, maar deze investering kan je makkelijk terugverdienen indien je vele elektrische toestellen hierop aansluit.

Ook de temperatuur van het water is een manier om te besparen op je verbruikskosten. Hoe hoger de temperatuur van het water moet zijn, hoe meer de boiler zal verbruiken. Stel de temperatuur dus enkele graden lager in, en je kan meteen een pak besparen.

Hoe een elektrische boiler aansluiten?

Het moet zowat het grootste voordeel van een elektrische boiler zijn: de makkelijke installatie. Je hebt immers helemaal geen aardgasaansluiting nodig. Ook een rookafvoerkanaal is niet nodig, aangezien niets verbrand wordt.

Het enige wat je nodig hebt voor een perfecte installatie is een aansluiting op een stopcontact. Ook een aansluiting op de waterleiding is uiteraard nodig, om de boiler te kunnen vullen met nieuw sanitair water.

Heb je een boiler met een beperkt voorraadvat, dan is het zelfs mogelijk om de boiler aan de muur te monteren. Boilers met een grotere inhoud zullen dan weer enkel als vloermodel beschikbaar zijn.

Wat is de prijs van een elektrische boiler?

De prijs van een elektrische boiler is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heb je, net zoals bij vele andere producten, verschillen op vlak van merk. Sommige merken zijn meer premium, en vragen dus een hogere prijs. De boilers van deze merken zijn doorgaans ook van betere kwaliteit, zoals het gebruik van betere materialen en een betere isolatie rond het boilervat.

Een andere factor die een rol speelt is de inhoud van de boiler. Je kan immers een keuze maken uit boilers met verschillende volumes. Je kiest je volume afhankelijk van je warm waterverbruik.

Voor een kleine keukenboiler met een inhoud van zo’n 10 liter, betaal je een prijs tussen de 150 en de 300 euro. Ga je voor een volwaardige boiler die je hele sanitaire warm waterverbruik dekt, dan moet je naar boilers met een groter volume kijken. Een gemiddeld gezin met 4 personen heeft bv. een boiler met een inhoud van zo’n 200 liter nodig. Hiervoor betaal je een prijs die schommelt tussen de 1.000 en de 1.600 euro.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming