×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wandverwarming: Werking, voordelen en prijzen

Wandverwarming is een type verwarming dat, net zoals vloerverwarming, vaak als bijverwarming wordt geïnstalleerd. Muurverwarming kan echter ook als hoofdverwarming geïnstalleerd worden. Het kan immers een hogere maximale oppervlaktetemperatuur bereiken, waardoor het een ruimte relatief snel kan opwarmen.

Hoe zit zo’n systeem van wandverwarming in elkaar? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Opbouw van wandverwarming

Wandverwarming wordt min of meer op dezelfde manier opgebouwd als vloerverwarming. Net zoals bij vloerverwarming bestaat het verwarmingssysteem uit een geheel van buizen, waarin warm water stroomt. Het verschil is uiteraard dat bij wandverwarming dit buizensysteem in de muren wordt geplaatst in plaats van in de vloer.

Muurverwarming wordt vaak toegepast in kleinere ruimtes, omdat het systeem hier volledig tot z’n recht kan komen. Maar het is zeker ook mogelijk om wandverwarming te plaatsen in grotere ruimtes. Zelfs kantoorruimtes zijn mogelijk.

Je kan voor wandverwarming kiezen bij zowel renovatiewerken als nieuwbouwprojecten.

Lees hier meer over de verschillende soorten vloerverwarming en hun voordelen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Warmteafgifte bij wandverwarming

Het rendement en het verbruik van wandverwarming is gelijkaardig aan dat van vloerverwarming. Net zoals vloerverwarming werkt ook wandverwarming op basis van lage temperatuur, waardoor het verbruik van dit type verwarming goed is.

Wel worden bij wandverwarming hogere maximale oppervlaktetemperaturen bereikt, omdat je in tegenstelling tot bij vloerverwarming geen rechtstreeks contact hebt met het verwarmingselement. Omwille van de hogere temperaturen wordt een ruimte veel sneller opgewarmd door wandverwarming.

Ook wanneer je de muurverwarming uitschakelt, blijft het systeem nog een tijdje warmte afgeven. Om dit energieverlies te beperken, kan je best je systeem een halfuurtje op voorhand uitschakelen.

Wandverwarming werkt op basis van stralingswarmte, maar in tegenstelling tot bij vloerverwarming wordt de warmte minder gelijkmatig verspreid over de ruimte.

Soorten systemen van wandverwarming

Bij het plaatsen van een systeem van wandverwarming, kan je kiezen voor een nat systeem of een droog systeem.

Nat systeem

Bij een nat systeem wordt het buizenstelsel ingewerkt in een pleisterlaag of een leemlaag. Kies je voor een pleisterlaag, dan wordt het buizenstelsel eerst in een eerste laag pleister ingewerkt. Daarna wordt doorgaans een glasvezeldoek aangebracht, om de wand extra stevigheid te bieden. Tot slot wordt een tweede pleisterlaag aangebracht als afwerking.

Het is dus ook mogelijk om het buizenstelsel in een laag van leem te plaatsen. Leem heeft nog een aantal bijkomende voordelen ten opzichte van pleister. Zo heeft leem een vochtregulerende werking, en kan het warmte lang en goed afgeven. Bovendien oogt een leemlaag bijzonder mooi.

Droog systeem

Indien je voor een droog systeem van wandverwarming kiest, dan wordt het buizensysteem op een scheidingswand geplaatst. Hierop worden metalen lamellen gemonteerd, om een optimale warmteafgifte te stimuleren. Om het geheel af te werken, kiest men doorgaans voor gipskartonplaten of gipsvezelplaten.

Er bestaan ook panelen op de markt, waarbij de gipskartonplaten al worden gecombineerd met het buizensysteem. De plaatsing van dit soort panelen verloopt veel sneller.

Wat zijn de voordelen en nadelen van wandverwarming?

Wandverwarming biedt heel wat interessante voordelen. Laten we zowel de voordelen als de nadelen van dit verwarmingssysteem eens oplijsten.

Voordelen van wandverwarming

+ Een systeem van muurverwarming geeft stralingswarmte af. Dit wordt door heel veel mensen beschouwd als een heel aangename soort warmte.

+ Hoewel wandverwarming wel wat verticale ruimte inneemt, staan ze toch veel minder in de weg dan klassieke radiatoren of convectoren. De verwarmingselementen worden trouwens ingewerkt in de muur, wat esthetisch een heel mooi effect geeft.

+ In tegenstelling tot bv. convectoren zorgt wandverwarming niet voor luchtcirculatie. Hierdoor zullen stofdeeltjes niet beginnen zweven, en krijg je geen last van allergieën of kwaaltjes aan de luchtwegen. Ook blijven meubels en dergelijke vrij van stof.

+ De werking van wandverwarming kan ook omgedraaid worden. Indien je koud water laat stromen door het buizensysteem, dan is wandverwarming ook in staat om te koelen. Dat kan met name interessant zijn in de zomer.

+ Met een minimum aan verbruik kan wandverwarming toch een mooi rendement halen. Hierdoor is het mogelijk om je investering in wandverwarming na enige tijd terug te verdienen.

Nadelen van wandverwarming

Om het rendement van wandverwarming zo hoog mogelijk te houden, is het belangrijk om warmte komende uit de muur niet tegen te houden. Je kan dus geen kasten of andere meubels plaatsen tegen de muur waar je wandverwarming werd geplaatst. Je kan eventueel wel voor kleine en open kasten kiezen, die voldoende warmte doorlaten.

Ook nagelen of boren is niet evident in een muur waar wandverwarming werd geplaatst. Het is wel mogelijk, maar dan moet je goed weten waar juist de leidingen van het verwarmingssysteem lopen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een thermofolie.

Wat is de prijs van wandverwarming?

De prijs van wandverwarming hangt vooral af van de totale oppervlakte van je project, en van het soort systeem waarvoor je kiest.

Kies je voor wandverwarming ingewerkt in pleister, dan bedraagt de prijs ongeveer 50 euro per m². De kosten kunnen in dit geval wel oplopen, aangezien je een dikke pleisterlaag moet voorzien. Ook de afwerking met gipskarton kan de prijs nog verder doen oplopen.

Het plaatsen van wandverwarming met leem is over het algemeen duurder dan pleister. Hier mag je je verwachten aan een prijs rond de 100 euro per m². En ook hier kan de uiteindelijke prijs nog verder oplopen door de afwerkingswerken.

Kies je voor een droog systeem, waarbij je werkt met prefab panelen, dan schommelt de prijs rond de 70 à 80 euro per m². Hierbovenop moet je wel nog de plaatsingskosten van een ervaren vakman bijtellen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming