×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Geisers: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een geiser is een toestel waarmee je warm water kan genereren voor je woning of kantoor. Het is doorgaans een vrij compact toestel dat heel makkelijk te installeren is. Bovendien heeft het een energiezuinige werking.

Hoe werkt zo'n geiser precies? Wat is het verschil met het alternatief, de boiler? En waarop moet je letten bij de aankoop van een geiser? Een antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Hoe werkt een geiser precies?

Een geiser is een heel energiezuinig toestel. Het zal namelijk enkel in werking treden wanneer iemand de warm waterkraan opendraait, en zal stoppen van zodra de kraan terug wordt dichtgedraaid. Een geiser werkt dus enkel wanneer er effectief een vraag is naar warm water.

Van zodra iemand de kraan opendraait, zal een schakelaar in werking treden. Deze schakelaar zal sanitair water via de waterleiding door de geiser laten stromen. Een geiser wordt om deze reden ook wel een doorstromer of een doorstroomtoestel genoemd.

Wanneer het water door de geiser stroomt, zal het worden opgewarmd via een warmtewisselaar. Eens het water is opgewarmd wordt het naar de openstaande kraan gestuurd.

Dat het water pas wordt opgewarmd als iemand de kraan opendraait, betekent dat er niet meer energie wordt verbruikt dan nodig. De keerzijde van de medaille is echter dat er nog geen warm water voorhanden is op het moment dat je de kraan opendraait. Je zal dus steeds enkele tellen moeten wachten vooraleer het water dat uit de kraan stroomt effectief warm wordt. Hierdoor verbruik je steeds een beetje water.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Verschillen tussen geiser en boiler

Een geiser is slechts één van de toestellen die kan instaan voor warmwaterbereiding. Het grote alternatief voor de geiser is de boiler. Dit type toestel bevat een groot voorraadvat, waar een bepaalde hoeveelheid water op een constante warme temperatuur wordt gehouden.

Het voordeel van deze techniek is dat het warme water al voorhanden is als je de kraan opendraait. Het water dat uit de kraan stroomt, zal dus onmiddellijk warm zijn. Dit verhoogt het comfortniveau.

Het nadeel is dan weer dat je meer energie verbruikt, omdat je ook water verwarmt wanneer je het eigenlijk nog niet nodig hebt. Bovendien is een boiler duurder dan een geiser.

Dit zijn de voornaamste verschillen tussen een geiser en een boiler.

EigenschapGeiserBoiler
Energieverbruik+ De geiser zal pas brandstof verbruiken als er effectief een vraag naar warm water is. Het energieverbruik is dus heel efficiënt. Een boiler verbruikt constant energie om het water in het voorraadvat op de juiste temperatuur te houden. Het energieverbruik ligt hier dus veel hoger.
Afmetingen+ Omdat een geiser geen voorraadvat heeft, zijn de afmetingen vrij beperkt. Een geiser is steeds een zeer compact toestel, ideaal voor kleinere woningen of appartementen. Een boiler heeft steeds een ingebouwd voorraadvat, waar een bepaalde hoeveelheid water bewaard wordt. De inhoud van het boilervat kan verschillen, en gaat soms tot 2.000 liter. Boilers zijn daarom vaak grote toestellen, waar je de nodige ruimte voor moet voorzien.
Waterhoeveelheid+ Een geiser wordt aangesloten op de waterleiding. Van zodra de kraan wordt opengedraaid, zal water uit de waterleiding door de geiser stromen. Je hebt dus in principe een onbeperkte hoeveelheid warm water ter beschikking. Bij een boiler is de hoeveelheid warm water gelimiteerd tot de inhoud van het boilervat. Heb je al het water in het boilervat in één keer opgebruikt, dan zal je dus een tijdje moeten wachten tot je opnieuw van warm water kan genieten.
Installatie+ Een geiser is steeds vrij compact, en dit bevordert de vlotte installatie. Een geiser wordt doorgaans aan de wand gemonteerd, en moet worden aangesloten op de waterleiding en de brandstofleiding. Ook een boiler wordt aangesloten op de waterleiding en de brandstoftoevoer. Omwille van de grotere afmetingen wordt de boiler vaak op de grond geplaatst, en verloopt de installatie iets complexer.
Prijs+ De prijs van een geiser is over het algemeen lager dan die van een boiler. De afmetingen zijn compacter, waardoor de installatiekosten lager liggen. De prijs van een boiler ligt doorgaans hoger dan die van een geiser. De afmetingen zijn groter, waardoor de installatiekosten ook hoger liggen. Bovendien zijn boilers vaak gesofisticeerdere toestellen, die goed geïsoleerd moeten zijn om het water in het boilervat goed warm te houden.
Gebruikscomfort Bij een geiser wordt het water pas opgewarmd wanneer iemand de kraan opendraait. Je moet dus altijd even wachten vooraleer het water uit de kraan warm wordt.+ Bij een boiler wordt steeds een bepaalde hoeveelheid warm water beschikbaar gehouden. Als je de kraan opendraait, zal het water uit de kraan dus meteen warm zijn. Het gebruikscomfort ligt dus veel hoger.
Debiet Een geiser heeft een beperkt debiet. Hoewel de hoeveelheid warm water onbeperkt is, kan een geiser maar een maximale hoeveelheid warm water per minuut leveren. Hoeveel dit debiet bedraagt, hangt af van het vermogen van de geiser. Gemiddeld schommelt dit debiet rond de 10 à 15 liter per minuut.+ Bij een boiler is het warm water op voorhand beschikbaar, en in principe is het debiet dus onbeperkt. Al moet je uiteraard rekening houden met de beschikbare hoeveelheid water in het voorraadvat.
Aantal gebruikers Aangezien een geiser een beperkt debiet heeft, is het vaak niet mogelijk om met meerdere personen tegelijk warm water af te tappen. Je zal dan een warmteverlies ervaren bij sommige kranen.+ Met een boiler kan je probleemloos met meerdere personen tegelijk warm water uit de kraan tappen. Het water blijft overal even warm.

Kiezen voor een geiser of voor en boiler?

De vraag is nu of je beter kiest voor een geiser, of toch voor een boiler gaat? Dit hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur en je budget. Toch is een boiler interessanter in een aantal specifiek gevallen.

Zo is een boiler meer aangewezen bij grotere gezinnen met een hoger waterverbruik. In dit geval komt het namelijk regelmatig voor dat verschillende gezinsleden tegelijk warm water willen verbruiken. Je wil dan ook dat iedereen van hetzelfde comfort kan genieten, en dat niemand een plotselinge temperatuurdaling hoeft te ervaren. Met een boiler hou je dit watercomfort hoog.

Een geiser is dan weer meer aangewezen voor kleinere woningen en appartementen met slechts 1 badkamer en een beperkt waterverbruik. Niet alleen is de ruimte er beperkt, waardoor een boiler sowieso al niet in aanmerking komt. Ook heb je door het lagere waterverbruik slechts een beperkt debiet nodig. Een geiser heeft ook een lagere prijs en lagere energiekosten, waardoor de keuze in dat geval snel gemaakt is.

Lees hier meer over de verschillende soorten boilers en hun voordelen.

Waarop letten bij de aankoop van een geiser?

Een geiser koop je niet elke dag. Bovendien gaat een geiser makkelijk 10 tot 15 jaar mee, waardoor je best een goede keuze maakt wanneer je beslist een nieuw toestel aan te kopen.

Hieronder zijn een aantal aandachtspunten waarop je zeker moet letten bij de aankoop van een geiser.

Waterverbruik

Je keuze voor een bepaald warmwatertoestel zal voornamelijk gemaakt worden op basis van je waterverbruik. Kijk niet enkel naar de hoeveelheid water dat je verbruikt, maar ook naar het gedrag in je gezin. Wordt er bijvoorbeeld veel warm water verbruikt op hetzelfde moment? Dan is het mogelijk interessanter om voor een boiler te kiezen.

Ook wanneer je toch hebt besloten om voor een geiser te gaan, is het interessant om naar je waterverbruik te kijken. Een geiser kies je namelijk ook op basis van z'n debietcapaciteit. Sommige geisers hebben een debiet van slechts 5 liter per minuut, wat betekent dat de hoeveelheid warm water in huis beperkt is.

Heb je bijvoorbeeld zowel een bad als een douche? Dan is het interessanter om voor een geiser met een hogere debietcapaciteit te gaan. Ga in dit geval voor een debiet van zo'n 12 à 15 liter per minuut.

De debietcapaciteit is dus een belangrijk aandachtspunt bij een geiser. Het debiet van een geiser kan variëren tussen 5 liter per minuut en 20 liter per minuut.

Energiebron

Net als een verwarmingsketel of een boiler heeft een geiser brandstof nodig om warmte te genereren. Om warm water op te warmen, heb je de keuze uit verschillende soorten brandstof.

Aardgas

Aardgas is nog steeds de meest gebruikte brandstof voor het opwarmen van sanitair water. De meeste woningen zijn aangesloten op een aardgasleiding, waardoor de installatie heel makkelijk verloopt. Bovendien is aardgas een zeer betrouwbare energiebron, en niet zo duur.

Propaan

Propaan is interessant bij woningen die niet zijn aangesloten op een aardgasleiding.

Stookolie

Ook stookolie wordt voornamelijk gekozen wanneer de woning niet is aangesloten op een aardgasleiding. Uiteraard moet je wel de nodige ruimte voorzien voor een stookolietank.

Elektriciteit

Tot slot kan een geiser ook werken op elektriciteit. Een elektrische geiser is vooral interessant omwille van z'n makkelijk installatie. Ze moeten enkel worden aangesloten op een stopcontact, en je hebt dus geen schoorsteen meer nodig.

Wel is elektriciteit uiteraard duurder qua verbruikskosten, waardoor een geiser op elektriciteit enkel interessant is bij een laag verbruik en kleinere debieten.

Keukengeiser vs badgeiser

In het segment van de geisers wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen keukengeisers en badgeisers.

Keukengeiser

Een keukengeiser is vaak een compacter toestel met een beperkter debiet. Zoals de naam al aangeeft is het vaak bedoeld om specifiek de keuken van warm water te voorzien. Omdat het warm waterverbruik in de keuken doorgaans lager ligt, hebben keukengeisers vaak een kleiner debiet van rond de 5 liter per minuut.

Badgeiser

Een badgeiser is dan weer specifiek bedoeld om de badkamer van warm water te voorzien. Omdat het warm waterverbruik in de badkamer iets hoger ligt, is de capaciteit van badgeisers ook hoger dan die van keukengeisers. Vaak schommelt de capaciteit van een badgeiser tussen de 10 en de 20 liter per minuut.

Modulerende geiser vs niet-modulerende geiser

Daarnaast kan je ook nog een onderscheid maken tussen een modulerende en een niet-modulerende geiser.

Modulerende geiser

Modulerende geisers zullen in staat zijn om het water uit de kraan steeds op een constante warme temperatuur te houden. Dit doen ze door de warmtetoevoer af te stemmen op de hoeveelheid koud water dat door de geiser stroomt.

Niet-modulerende geiser

Een niet-modulerende geiser zal koud instromend water steeds met eenzelfde warmtevermogen opwarmen. Bij een lagere hoeveelheid water zal het water dus warmer zijn, dan wanneer er meer water door de geiser stroomt.

Wat zijn de alternatieven voor een geiser?

Een geiser is dus slechts één manier om je sanitair water te verwarmen. Wat zijn de beste alternatieven voor een geiser?

Klassieke boiler

De klassieke boiler is in dit artikel al uitgebreid aan bod gekomen. De boiler houdt het water warm in een voorraadvat, en is vooral interessant voor grotere gezinnen met een hoger waterverbruik.

Net als een geiser werken ook boilers meestal op aardgas, stookolie of elektriciteit.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is ook een type boiler. In dit geval zal de warmte worden gegenereerd door een warmtepomp. Dit is een milieuvriendelijk toestel dat warmte genereert op basis van de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater.

De grote voordelen van een warmtepompboiler zijn het ecologische karakter en het lage verbruik. Met een warmtepompboiler hoef je immers geen brandstof meer te betalen. Omgevingslucht, aardbodem en grondwater zijn immers gratis. De enige energiekost die je moet betalen is de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft om te kunnen werken.

Een warmtepompboiler is dus heel energiezuinig, maar wel iets duurder in aanschaf. Reken op een prijs vanaf 3.000 euro incl. plaatsing. En net zoals bij een klassieke boiler kunnen ook hier de afmetingen groot uitvallen.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompboilers en hun voordelen.

Zonneboiler

Ook de zonneboiler is een type boiler met een heel milieuvriendelijk karakter. In dit geval zal de warmte worden gegenereerd door de warmte van de zon. Ook met een zonneboiler zullen je maandelijkse energiekosten dus drastisch dalen.

De zon is echter niet zo betrouwbaar als energiebron. Van zodra de zon niet schijnt, zal het rendement van een zonneboiler sterk dalen. Een zonneboiler moet dus steeds geplaatst worden in combinatie met een conventionele verwarmingsketel, die moet dienen als back-up.

Ook een zonneboiler is een relatief duur toestel in vergelijking met een geiser. Hou hier rekening met een prijs die schommelt tussen de 4.000 en de 6.000 euro inclusief plaatsing.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.

Hoe een geiser onderhouden?

Of je je geiser verplicht moet onderhouden, hangt af van het feit of je het toestel ook gebruikt voor woningverwarming. Het gaat in dat geval om een combiketel.

Beschik je inderdaad om een combiketel, dan moet die verplicht een periodiek onderhoud krijgen. Hoe frequent dit onderhoud moet plaatsvinden, hangt af van de energiebron.

Voor een gasgeiser die is aangesloten op de centrale verwarming moet het verplichte onderhoud om de twee jaar plaatsvinden. Werkt je combiketel op stookolie, dan moet het verplicht onderhoud zelfs jaarlijks plaatsvinden.

Een geiser die apart werkt, los van de centrale verwarming, hoeft geen verplicht onderhoud te krijgen. Een onderhoud is echter wel aan te raden om de veiligheid en de goede werking van het toestel te garanderen. Door je geiser regelmatig te laten onderhouden, verleng je de levensduur van het toestel.

Lees hier meer over de verschillende soorten combiketels en hun voordelen.

Wat is de prijs van een geiser?

De prijs van een geiser hangt vooral af van het merk en van de capaciteit van het toestel. De capaciteit zal vooral bepaald worden door je eigen waterverbruik. Ligt dit redelijk hoog, dan zal je voor een toestel met een hogere capaciteit moeten kiezen. Die zijn uiteraard duurder. Bij een lager waterverbruik kan je kiezen voor een geiser met een lagere capaciteit.

Afhankelijk van het merk en de capaciteit kan de prijs van een geiser schommelen tussen de 150 en de 1.000 euro, inclusief BTW. Hou er rekening mee dat hier ook nog plaatsingskosten bijkomen. Om een idee te krijgen over die plaatsingskosten, vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs, zodat je hun prijzen kan vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming