×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Accumulatieverwarming: Werking, voordelen en prijzen

Elektrische verwarming heeft de reputatie duur te zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Tenminste, als je het verstandig aanpakt. Accumulatieverwarming is hier een mooi voorbeeld van. Accumulatieverwarming is een type elektrische verwarming die slim omspringt met de hoge kost voor elektriciteit.

Accumulatieverwarming zal namelijk enkel 's nachts elektriciteit verbruiken om warmte te creëren. Dat is verstandig, aangezien je 's nachts een lager tarief voor elektriciteit betaalt, het nachttarief of daltarief. De warmte die 's nachts wordt gegenereerd, zal het overdag afgeven aan z'n omgeving. Door enkel 's nachts elektriciteit te gebruiken, ligt de kost voor energie veel lager, en wordt elektrische verwarming interessant.

Klinkt dus allemaal zeer interessant. Laten we eens kijken hoe accumulatieverwarming juist werkt, wat de voordelen en nadelen zijn, en in welke situaties het interessant kan zijn. Uiteraard proberen we ook een richtprijs mee te geven.

In dit artikel:

Hoe werkt accumulatieverwarming?

Elektriciteit 's nachts omzetten in warmte aan het voordelige nachttarief, en deze warmte dan overdag afgeven aan de omgeving. Dat is het hele idee achter accumulatieverwarming. Je accumuleert dus 's nachts eigenlijk warmte, en geeft het later opnieuw af.

Een accumulatiekachel, of ook wel een spaarkachel genoemd, bestaat eigenlijk uit een weerstand, die zich in een stenen kern bevindt. 's Nachts loopt elektriciteit door die weerstand, waardoor deze warm wordt. Als gevolg hiervan worden de stenen ook warm. Deze stenen zijn uitstekend in het vasthouden van deze warmte, ook al omdat de kachel uitstekend geïsoleerd is. In de daaropvolgende uren zal de warmte geleidelijk aan terug worden afgegeven.

Wanneer de kachel op het einde van de dag helemaal is afgekoeld, kan hij terug worden aangezet, en begint het proces terug opnieuw.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Welke soorten accumulatieverwarming zijn er?

Grofweg zijn er twee grote types verwarming: de dynamische en de statische accumulatieverwarming. Laten we eens kijken wat het verschil is tussen beide types.

Dynamische accumulatieverwarming

Bij dit type wordt koude lucht onderaan aangezogen, door een warme kachelkern gestuurd en als warme lucht weer de kamer ingeblazen. De ventilator die de koude lucht aanzuigt, wordt aangestuurd door een slimme thermostaat met een weersafhankelijke regelaar. Dit meet via sensoren de temperatuur van de buitenlucht, en geeft instructies door aan de ventilator.

Dynamische kachels kunnen hun warmte vrij snel afgeven, en kunnen de temperatuur van de kamer dus vrij snel op de gewenste temperatuur brengen. Net daarom worden ze vaak in ruimtes geplaatst waar temperatuurcomfort belangrijk is, zoals in de woonkamer.

Statische accumulatieverwarming

Statische accumulatiekachels geven warmte af via hun oppervlakte en natuurlijke convectie. De stralingswarmte kan geregeld worden via een klep die je open of toe kan zetten. Bij dit type kachels is dus geen slimme thermostaat die de temperatuur regelt afhankelijk van de buitentemperatuur. Hierdoor kan de temperatuur in de kamer minder precies worden ingesteld.

Net omdat de temperatuur minder precies kan worden ingesteld, worden statische spaarkachels vaker geplaatst in ruimtes waar temperatuurcomfort net iets minder belangrijk is, zoals de hal of de slaapkamer.

Omwille van de vereenvoudigde methode van verwarmen is dit type verwarming ook iets goedkoper dan de dynamische variant. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van accumulatieverwarming.

Wat zijn de voordelen en nadelen van accumulatieverwarming?

Nu we weten hoe dit type verwarming werkt, is het interessant om eens te kijken wat juist de grote voordelen en nadelen zijn. Wat zijn de redenen om hiervoor te kiezen, en wanneer moet je er niet voor kiezen?

Voordelen van accumulatieverwarming

+ Accumulatieverwarming springt verstandig om met de kost van elektriciteit. Het zal enkel 's nachts opwarmen, aan het aantrekkelijke daltarief. Hierdoor kan de kost voor elektriciteit gedrukt worden.

+ Een accumulatiekachel kan makkelijk geïnstalleerd worden. Je hebt enkel een stopcontact nodig.

+ Een accumulatiekachel is vrij compact, waardoor het ook in kleinere ruimtes perfect geïnstalleerd kan worden.

+ Accumulatieverwarming genereert stralingswarmte, een type warmte dat heel aangenaam en comfortabel aanvoelt.

+ Aan een accumulatiekachel heb je nauwelijks onderhoudskosten.

+ In vergelijking met een traditionele verwarmingsketel is een accumulatiekachel heel goedkoop in aanschaf.

+ Accumulatieverwarming kan gecombineerd worden met zonnepanelen, waardoor de kost in verbruik nog veel lager kan uitvallen.

Nadelen van accumulatieverwarming

Accumulatieverwarming is enkel interessant indien je een tweevoudige meter hebt. Enkel met zo'n tweevoudige meter kan je genieten van het voordelige nachttarief.

Voor nogal wat ruimtes is accumulatieverwarming niet geschikt. Vooral ruimtes die slechts occasioneel gebruikt worden, zijn niet interessant voor accumulatieverwarming.

Accumulatieverwarming is enkel interessant in goed geïsoleerde woningen.

De temperatuur en de verwarming in het algemeen is minder goed te regelen dan bij een traditioneel verwarmingssysteem.

Waarop letten bij accumulatieverwarming?

Vooraleer je je spaarkachel installeert, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Het is belangrijk om deze eerst even te overlopen.

In welke ruimtes is accumulatieverwarming interessant?

We haalden het eerder in dit artikel al eens aan. Dit type verwarming is niet in elke ruimte even interessant. Ruwweg moet een ruimte aan twee criteria voldoen.

Enerzijds moet de ruimte goed geïsoleerd zijn. Het zou zonde zijn om warmte te genereren, terwijl je deze warmte opnieuw laat ontsnappen omdat je ruimte niet goed geïsoleerd is.

Anderzijds kies je ook best voor ruimtes waar je vaak vertoeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer. Het heeft geen zin om warmte te genereren en terug af te geven in een ruimte waar je slechts sporadisch bent.

Plan het gebruik goed in

Bij accumulatieverwarming is het belangrijk om goed op voorhand in te plannen, aangezien het proces soms een heel etmaal in beslag neemt. Indien je weet dat je de volgende dag niet aanwezig zal zijn, dan is het ook niet nodig om de kachel de nacht voordien te laten opwarmen.

Ook moet de verwarming goed ingepland worden in functie van de buitentemperatuur. Daarom is een thermostaat met buitenvoeler zo interessant. Het zal automatisch de kachel inschakelen wanneer de temperatuur buiten kouder begint aan te voelen.

Kies voor een slimme thermostaat met weersafhankelijke regeling

Met een slimme thermostaat die je kachel aanstuurt op basis van het weer, zal je nog efficiënter kunnen verwarmen. Aan de hand van sensoren wordt de temperatuur van de buitenlucht én de temperatuur van de restwarmte in de kachel gemeten.

Op basis van deze informatie zal de computer in de thermostaat bepalen wanneer de kachel het beste geladen moet worden. De kachel zal dus enkel energie verbruiken wanneer dat echt nodig is, waardoor je heel wat energie kan besparen. Belangrijk is wel dat de thermostaat op de juiste manier staat ingesteld.

Hoeveel kost accumulatieverwarming?

Eerder op deze pagina kon je al ontdekken dat er twee soorten accumulatieverwarming zijn. Bij dynamische accumulatieverwarming wordt koude lucht aangezogen en door de warme kachelkern verwarmd. De verwarmde lucht wordt zo terug in de kamer geblazen.

Bij dit type is vaak een slimme thermostaat met buitenvoeler verbonden, die perfect weet wanneer de kachel moet opgewarmd worden. De thermostaat kan de temperatuur in de kamer dus perfect op het gewenste niveau brengen. Net om die reden wordt dit type verwarming vaak in de woonkamer gebruikt.

De prijs voor dynamische accumulatieverwarming bedraagt ongeveer 800€. Voor de thermostaat en buitenvoeler betaal je tussen de 300 à 500€, afhankelijk van het model.

Bij statische accumulatieverwarming wordt warmte afgegeven door middel van natuurlijke convectie. Hier kan de hoeveelheid warme lucht die uit het toestel komt perfect regelen door de klep wat meer open of toe te zetten. Je kan de temperatuur dus minder nauwkeurig regelen in vergelijking met dynamische accumulatieverwarming. Net daarom wordt dit type verwarming eerder in de gang of in de slaapkamer geplaatst, waar je de temperatuur minder nauwkeurig moet opvolgen.

De prijs voor statische accumulatieverwarming bedraagt ongeveer 600€.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming