×
×

Gratis offertes voor de plaatsing van een gaskachel

Gaskachels bestaan in verschillende uitvoeringen en modellen, waardoor de prijs sterk kan variëren. Ook de plaatsing kost geld. Daarom is de prijs ook afhankelijk van de installateur waarmee je in zee gaat.

Om zeker niet teveel te betalen voor de installatie van je kachel, raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Dat kan je doen met ons offerteformulier. Vul je gegevens in, en op basis hiervan selecteren we de beste installateurs in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op, die je op je gemak kan vergelijken.

Kies er de beste offerte uit, en bespaar zo tot wel 35% op je installatiekosten. Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gaskachels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een gaskachel is een kachel op gas die zorgt voor de nodige sfeer en gezelligheid in huis. Het is een zuinig alternatief op een traditionele houtkachel, dat naast z'n zuinigheid ook nog tal van andere interessante voordelen heeft. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat een gaskachel de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen.

Laten we eens kijken waarom de gaskachel zo'n interessante investering is, waarop je moet letten bij de aankoop van een gaskachel, en hoeveel budget je ervoor moet vrijmaken.

In dit artikel:

Wat is het verschil tussen gaskachels en gashaarden?

De termen gaskachel en gashaard worden wel eens door elkaar gebruikt. Is er eigenlijk een verschil tussen de twee?

Vroeger was dit verschil er wel degelijk. Daar waar een gashaard meer voor de sfeer werd geplaatst, was de gaskachel vooral een verwarmingstoestel, die als hoofdverwarming instond voor het verwarmen van de woonkamer, of zelfs van de volledige woning.

Het verschil tussen de twee is de laatste jaren meer en meer beginnen verwateren. Zowel de gaskachel als gashaard worden nu zowel omwille van de sfeer als omwille van de verwarming geplaatst. Beide lopen nu dermate in elkaar over, dat er nauwelijks nog een verschil is tussen gaskachel en gashaard. Je kan er tegenwoordig dus gerust van uitgaan dat het om dezelfde type toestellen gaat.

Soorten gaskachels

Ben je op zoek naar een gaskachel, dan zal je al snel merken dat je de keuze hebt uit verschillende soorten. Grofweg kan je het aanbod gaskachels onderverdelen in twee grote groepen: de ingebouwde gaskachels en de vrijstaande gaskachels.

Ingebouwde gaskachels

Wie op zoek is naar de gasversie van een klassieke open haard, die moet bij een ingebouwde gaskachel zijn. Zo'n ingebouwde gaskachel wordt net zoals een open haard in de muur ingebouwd, maar is wel veel rendabeler dan een open haard. Daar waar een open haard zowat 75% van z'n warmte verliest, zal dit bij een ingebouwde gaskachel veel minder zijn. Een ingebouwde gaskachel kan zo'n 80% van z'n warmte behouden.

De reden hiervoor is dat een ingebouwde gaskachel standaard voorzien wordt van een ventilator, die belet dat het metselwerk rondom de kachel niet teveel warmte opneemt, en dat de warme lucht de kamer wordt ingeblazen. Hierdoor kunnen dit type gaskachels voldoende warmte genereren op een volledige kamer makkelijk warm te houden.

Let wel op dat een ingebouwde gaskachel meestal moet aangesloten worden op een schoorsteen, waar een buis wordt ingeplaatst.

Vrijstaande gaskachels

Een alternatief voor een ingebouwde gaskachel is een vrijstaande kachel. Het grote voordeel dat een vrijstaande gaskachel heeft ten opzichte van een ingebouwde gaskachel, is dat bij een vrijstaand model geen warmte kan worden opgenomen door het omliggende metselwerk. De warmte zal dus rechtstreeks aan de kamer worden afgegeven, en zal niet door de muren worden geabsorbeerd.

Dit betekent ook dat je bij vrijstaande kachels geen ventilator hoeft te plaatsen, waardoor je bespaart op elektriciteitskosten.

Voordelen van een gaskachel

We gaven het al aan in onze inleiding: een gaskachel heeft heel wat interessante voordelen ten opzichte van andere soorten kachels. Laten we deze voordelen eens overlopen.

+ Het grootste voordeel van een gaskachel is misschien wel het gebruiksgemak. Geen gedoe om te proberen het vuur aan te steken. Bij een gaskachel bedien je de kachel met een afstandsbediening en een druk op de knop.

+ Ook dit voordeel kwam al eens aan bod in dit artikel: het hoge rendement. Daar waar een houtkachel 75% van z'n warmte verliest door de schoorsteen, zal dit bij een gaskachel aanzienlijk minder zijn. Een gaskachel kan makkelijk een volledige ruimte verwarmen.

+ Een gaskachel is niet alleen rendabel, het is ook een zuinig verwarmingstoestel.

+ Een gaskachel warmt zeer snel op. Je hoeft dus niet al te lang te wachten om een heerlijk verwarmde kamer te hebben.

+ Ook het esthetische aspect is natuurlijk belangrijk. Je kan de hoogte van de vlammen vaak instellen, waardoor je het effect van een houtkachel kan benaderen.

+ Tegenwoordig zijn gaskachels te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en modellen. Je vindt dus steeds wel een kachel die perfect past in je interieur.

+ Een laatste, maar niet onbelangrijk voordeel. Een gaskachel heeft nauwelijks tot zelfs geen onderhoud nodig.

Welk rendement heeft een gaskachel?

We gaven al aan in dit artikel dat een gaskachel een rendement van zo'n 80% kan behalen. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, is het wel belangrijk dat de installatie zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Zo is het rendement afhankelijk van de afvoer die je gebruikt. Het is belangrijk dat de gaskachel een onderdeel kan zijn van een groter systeem, en dat de schoorsteen gebruikt kan worden in combinatie met de gaskachel.

Waarop letten bij het plaatsen van een gaskachel?

Een gaskachel kan, afhankelijk van het model dat je kiest, een vrij dure investering zijn. Het is dus belangrijk om enkele zaken goed af te toetsen wanneer je tot je aankoop overgaat.

Dit zijn enkele zaken waarop je zeker moet letten bij de aankoop van een gaskachel.

Wat is de functie van de gaskachel?

Het is belangrijk om vooraf duidelijk te weten waarvoor de gaskachel moet dienen. Gaat het enkel om decoratie, of moet de gaskachel ook dienen als primair verwarmingstoestel? Het antwoord op die vraag zal namelijk dienen om het vermogen van je gaskachel te bepalen.

Als de gaskachel ook moet dienen om de ruimte te verwarmen, kies dan voor een model met voldoende vermogen. Hou rekening met de oppervlakte die verwarmd moet worden, hoe vaak je de kachel zal opzetten, de mate waarin de ruimte geïsoleerd is, enz. Kies in dat geval ook niet voor het goedkoopste model, aangezien deze modellen vaak tekort schieten. Ga voor een model dat iets duurder is, maar waarvan je weet dat het je de nodige verwarming zal bieden.

Waakvlam of elektriciteit?

Bij een gaskachel kan je de keuze maken tussen een kachel met een waakvlam, of een kachel met elektrische ontsteking. In geval van een waakvlam hoeft de kachel niet telkens opnieuw ontstoken te worden, en kan de ruimte snel opgewarmd worden. De waakvlam zorgt bovendien ook voor de nodige verwarming. Op minder koude dagen is de waakvlam zelfs voldoende om de ruimte op temperatuur te houden. Het nadeel van de waakvlam is dat deze, zij het een minimale hoeveelheid, gas verbruikt.

Daarnaast kan je kiezen voor een gaskachel met elektrische ontsteking. Dit type kachel moet dus telkens opnieuw ontstoken worden wanneer je het wil opstarten. Dit verbruikt elektriciteit, al is ook dit slechts een kleine hoeveelheid.

Schoorsteen of niet?

Een gaskachel produceert restgassen, die via een schoorsteen moeten worden afgevoerd. Heb je geen schoorsteen, dan is het ook mogelijk om de gassen via een gat in de muur af te voeren. Kijk dus vooraf goed de mogelijkheden na. Laat eventueel een specialist komen om te kijken wat juist mogelijk is in je woning.

Keramisch glas

Soms maken kleine details een groot verschil. De glazen bescherming rondom je kachel is daar een mooi voorbeeld van. Ga niet voor gewoon glas, maar kies in plaats daarvan voor keramisch glas. Dit type glas zal meer hitte doorlaten, wat het rendement van je kachel doet stijgen.

Isolatie

Ook isolatie maakt een wereld van verschil. Uiteraard moet de ruimte waarin je de kachel plaatst, voldoende geïsoleerd zijn, zodat je de warmte lang genoeg vasthoudt.

Maar denk er ook aan om het omhulsel rondom je kachel voldoende te isoleren. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet meteen ontsnapt, maar mooi je kamer ingaat.

Ventilator

Heel veel gaskachels zijn standaard voorzien van een ventilator, maar het is zeker interessant om dit bij aankoop even na te kijken. Kies dus voor een gaskachel met een ventilator, die de warme lucht de kamer inblaast. Ook hier weer met de reden om de warmte niet verloren te laten gaan, maar wel de kamer in te blazen. Ook dit verhoogt het rendement van je gaskachel.

Wat is de prijs van een gaskachel?

Net zoals bij vele andere productcategorieën kan je ook bij gaskachels kiezen uit een brede waaier aan modellen en uitvoeringen. Er zijn dan ook vele factoren die een invloed uitoefenen op de prijs van een gaskachel. Het vermogen is er maar één van. Ook het design zal een rol spelen.

Er kan dus een groot prijsverschil bestaan tussen de goedkoopste modellen en de duurste modellen. De prijs voor een gaskachel begint al vanaf zo'n 1.000€. Voor duurdere modellen kan de prijs inclusief plaatsing oplopen tot 5.000€.

Gratis offertes voor de plaatsing van een gaskachel

Gaskachels bestaan in verschillende uitvoeringen en modellen, waardoor de prijs sterk kan variëren. Ook de plaatsing kost geld. Daarom is de prijs ook afhankelijk van de installateur waarmee je in zee gaat.

Om zeker niet teveel te betalen voor de installatie van je kachel, raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Dat kan je doen met ons offerteformulier. Vul je gegevens in, en op basis hiervan selecteren we de beste installateurs in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op, die je op je gemak kan vergelijken.

Kies er de beste offerte uit, en bespaar zo tot wel 35% op je installatiekosten. Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming