×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van infraroodverwarming

Op zoek naar een prijs op maat voor infraroodverwarming? Vul onderstaand offerteformulier in, zodat wij je in contact kunnen brengen met verschillende specialisten in je buurt. Ze sturen je elk een offerte op maat door, waarna je op je gemak prijzen kan vergelijken. Op deze manier kan je tot wel 35% besparen!

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Infraroodverwarming: Voordelen, mogelijkheden en prijzen

Infraroodverwarming is een type verwarming dat de laatste jaren heel populair is geworden. En dat komt voornamelijk door de vele interessante voordelen. Hoewel infraroodverwarming een soort elektrische verwarming is, is het verbruik zeer gunstig. Bovendien geeft het een heel aangenaam type warmte af. Stralingswarmte verwarmt immers objecten en personen, die vervolgens zelf deze warmte uitstralen.

Maar infraroodverwarming is nog interessant voor een heleboel andere redenen. Tijd dus om er eens de nodige aandacht aan te besteden. Hoe werkt infraroodverwarming juist? Welke vormen zijn er, en wat zijn de voordelen en nadelen?

In dit artikel:

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is niet nieuw. Het bestaat ondertussen al meer dan 15 jaar, en heeft sindsdien de nodige aanpassingen en verbeteringen gekend. Hierdoor is ook het aantal toepassingen waarvoor het kan worden ingezet, heel uitgebreid geworden. Het kan tegenwoordig makkelijk volledige woningen en gebouwen verwarmen.

Infraroodverwarming kan verschillende vormen aannemen. Voor woningverwarming neemt IR-verwarming vaak de vorm aan van infraroodpanelen, die woningen verwarmen op basis van infraroodstralen. Infraroodpanelen zijn vaak veel kleiner dan klassieke radiatoren, en zijn bovendien makkelijk te installeren. Je hebt slechts een stopcontact in de buurt nodig om ze te kunnen laten functioneren.

Infrarood verwarmingstoestellen zenden (onschadelijke) infraroodstralen uit met een frequentie tot zo'n 10.000 nanometer. Concreet zorgt dit ervoor dat de ruimte heel gelijkmatig verwarmd wordt, en dit zorgt voor een heel aangenaam gevoel. Bij klassieke radiatoren voel je immers vaak temperatuurverschillen in één en dezelfde ruimte, wat soms heel vervelend kan zijn. Dat is dus niet het geval bij infraroodverwarming.

Daar waar klassieke radiatoren vooral de lucht zullen verwarmen, zal infraroodverwarming objecten en massa gaan verwarmen. Personen, muren, meubels, ... worden opgewarmd door de IR-stralen, en zullen op hun beurt verder deze warmte uitstralen.

Je kan infraroodverwarming nog het best vergelijken met aangename zonnestralen op een vroege lentedag. De buitenlucht voelt nog vrij fris aan, maar ga je vol in de zon zitten, dan word je toch al goed opgewarmd. Niet de buitenlucht warmt dus op, maar wel objecten en personen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Infraroodverwarming laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een plaatser te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van aangename infraroodverwarming!

Benieuwd naar het tarief van een professionele plaatser?

Vergelijk prijzen van verwarmingsspecialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Infraroodverwarming laat je best plaatsen en afstellen door een professional. Zij weten welk vermogen je best plaatst, en hoe jij optimaal kan genieten van de aangename warmte van infraroodverwarming.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
infraroodverwarming installateurs

aanvraag starten


Welke soorten infraroodverwarming zijn er?

Infraroodverwarmers kunnen worden onderverdeeld in drie groepen, op basis van de golflengte van de warmtestralen. De golflengte zal ook de intensiteit en de verspreiding van warmte bepalen.

Lange golf

Infraroodpanelen die binnenshuis worden geplaatst zijn een typisch voorbeeld van infraroodverwarming met langgolvige stralen. De grootste voordelen van langgolvige infraroodstralen zijn voornamelijk het feit dat ze geen licht uitstralen, en dat ze een heel goede warmtespreiding geven. Hierdoor voelen ze heel aangenaam en comfortabel aan. Dit maakt dit type IR-verwarming zeer geschikt voor dagdagelijks gebruik binnenshuis.

Medium golf

Infraroodverwarmers met middelgolvige stralen verspreiden warmte die iets intenser aanvoelt. Dit type IR-verwarming wordt dan ook vaak gebruikt bij grotere ruimtes, zoals kantoorgebouwen en winkels. Ook in woningen komen ze soms voor, vooral dan in badkamers.

IR-verwarming met middelgolvige stralen geven wel licht. Je kan ze herkennen aan het donkerrode licht dat ze uitschijnen.

Korte golf

Voor intense warmte moet je bij kortgolvige infraroodtoestellen zijn. Een typisch voorbeeld van toestellen met kortgolvige infraroodstralen zijn terrasverwarmers. Je voelt de warmte indien deze toestellen perfect naar jou gericht zijn, maar ze zullen niet de lucht verwarmen.

Met kortgolvige infraroodstralen moet je steeds een veilige afstand bewaren, om brandwonden te vermijden. Je kan deze toestellen makkelijk herkennen aan het felle rood-oranje licht dat ze uitschijnen.

Mogelijke uitvoeringen van infraroodverwarming

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn het infrarood alternatief voor radiatoren. Ze worden steeds vaker geplaatst in woningen, maar ook in bedrijven en andere panden.

Infraroodpanelen worden steeds populairder omwille van de vele voordelen. Ze zijn makkelijk te plaatsen, ze nemen niet veel ruimte in en ze zijn ook energiezuinig. Je kan ze zowel aan het plafond als tegen de muur monteren, zolang er maar stroom in de buurt is.

Een ander voordeel is dat je ze zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming kan plaatsen. Als hoofdverwarming vormen ze een alternatief voor de klassieke radiatoren. Hou er wel rekening mee dat je verbruikskosten kunnen stijgen bij deze optie. Als bijverwarming zijn ze vooral populair in ruimtes die niet aangesloten zijn op het centrale verwarmingssysteem.

Infraroodpanelen zijn vooral verkrijgbaar in wit, maar je kan ook kiezen uit andere RAL-kleuren. Op deze manier kan je de infraroodpanelen beter integreren in je interieur.

Infraroodstralers

Daar waar infraroodpanelen vooral binnen gebruikt worden, kunnen infraroodstralers zowel binnen als buiten ingezet worden. Infraroodstralers voor binnen zijn dan bij voorkeur lange golf stralers, die minder fel stralen en ook geen licht geven. Je kan ze ophangen aan de muur of aan het plafond, maar er bestaan bijvoorbeeld ook vrijstaande modellen.

Voor buitentoepassingen kies je dan eerder voor stralers met medium golf of korte golf. Deze geven fellere straling af en geven ook licht af. Terrasverwarmers zijn een mooi voorbeeld van infraroodstralers voor buiten.

Net zoals infraroodpanelen zijn ook infraroodstralers te verkrijgen in verschillende vermogens, designs en formaten. Je kan dus perfect kiezen voor een infraroodstraler die past in je interieur.

Vloerverwarming

Ook de laatste vorm van infraroodverwarming raakt steeds meer ingeburgerd. Vloerverwarming op basis van infraroodstraling is een elektrische vloerverwarming die een heel aangename vorm van warmte afgeeft. Je plaatst de vloermatten bij droogbouw, en net onder de vloerbedekking. Elektrische vloerverwarming kan niet onder een dekvloer (chape) gelegd worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van infraroodverwarming?

Net zoals elk type verwarming heeft ook infraroodverwarming z'n voordelen en nadelen. Laten we alle voordelen en nadelen van infraroodverwarming eens oplijsten.

Voordelen van infraroodverwarming?

+ In tegenstelling tot radiatoren geeft infraroodverwarming stralingswarmte af, dat door heel veel mensen als zeer aangenaam wordt ervaren. Je kan je het vergelijken met de warmte van de zon. Deze warmt je op, zonder dat de lucht rondom je heen ook verwarmd wordt.

+ Infraroodverwarming is een soort elektrische verwarming. Je hebt dus geen leidingen nodig om infraroodverwarming te kunnen installeren. Het enige dat je nodig hebt is een aansluiting op netstroom. Hierdoor kan infraroodverwarming perfect worden ingezet als bijverwarming in ruimtes die niet zijn aangesloten op het centrale verwarmingssysteem.

+ Infraroodverwarming kan energiebesparend zijn, indien het op de juiste manier en voor de juiste toepassing wordt ingezet. Het moet bijvoorbeeld op de juiste positie geplaatst worden, zodat je optimaal kan profiteren van de stralingswarmte. Let er uiteraard ook op dat alle ruimtes waar je infraroodverwarming plaatst, goed geïsoleerd zijn.

+ Infraroodverwarming is ook goed voor de gezondheid. Het is niet toevallig dat infraroodverwarming wordt toegepast in infraroodcabines. De stralingswarmte van infraroodverwarming is goed voor mensen met pijnlijke spieren en gewrichten.

+ Infraroodverwarming vereist geen onderhoud. Je hoeft dus geen verwarmingsspecialist te laten komen voor die jaarlijkse controle van je verwarmingstoestel, dus op dat vlak kan je ook kosten uitsparen.

+ Radiatoren zetten de lucht in beweging. Dat is niet het geval bij infraroodverwarming. Je hebt dus niet te maken met stofdeeltjes die in het rond vliegen.

+ Aangezien infraroodverwarming veeleer objecten en personen zal opwarmen, en niet de lucht, kan je makkelijk je woning ventileren zonder dat daarbij kostbare warme lucht verloren gaat. Dat is bevorderlijk voor de luchtcirculatie binnenshuis, en helpt dus om vochtproblemen te vermijden.

+ In sommige gevallen is het mogelijk om je verwarming online te monitoren en te regelen.

Nadelen van infraroodverwarming?

We hebben bij de voordelen al gezien dat je voor infraroodverwarming geen verwarmingsleidingen in de buurt moet hebben. Je hebt wel netstroom nodig. Je moet er dus wel voor zorgen dat er stopcontacten in de buurt aanwezig zijn.

Voor het beste resultaat moeten de verwarmingspanelen best aan het plafond geplaatst worden. Maar dit is niet altijd de gemakkelijkste oplossing. De panelen kan je ook aan de muur bevestigen, maar hou dan wel rekening met een iets lager rendement.

Welke toepassingen zijn ideaal voor infraroodverwarming?

Infraroodverwarming kan in sommige gevallen echt de ideale verwarmingsoplossing zijn. Er zijn dan ook al tal van plaatsen waar je dit type verwarming tegenkomt. Dit zijn enkele interessante toepassingen.

Binnenshuis

Als woningverwarming raakt infraroodverwarming steeds meer ingeburgerd. Infraroodpanelen zijn immers een functioneel en stijlvol alternatief voor radiatoren.

Nog een andere toepassing van infraroodverwarming binnenshuis is vloerverwarming. Op basis van infraroodstralen kan vloerverwarming een heel aangename warmte afgeven, die het comfort in huis meteen doet stijgen.

Terrasverwarming

Je ziet ze vaak terug op terrassen van horecazaken, maar ook thuis op je eigen terras zijn ze heel interessant. Infraroodstralers als terrasverwarming zorgen ervoor dat je ook tijdens koudere momenten nog steeds op een terras kan zitten. Hiervoor zijn ze ideaal, want ze verwarmen de objecten om hen heen, en niet de lucht.

Infraroodcabines

Deze hebben we in dit artikel ook al eens vermeld. Infraroodcabines zijn een mooi alternatief voor de klassieke sauna's. Ze zijn populair, aangezien ze goed zijn voor spieren en gewrichten.

Hoeveel kost infraroodverwarming?

De prijs voor infraroodverwarming hangt uiteraard af van het aantal panelen dat je wil plaatsen, en wat de oppervlakte is van de ruimte die je wenst te verwarmen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden.

Wil je echt een degelijk IR-paneel, dan mag je rekenen op een prijs tussen de 350€ en de 1.000€. De prijs voor het paneel hangt af van het aantal watt, en dus van de ruimte die dit paneel moet verwarmen.

Dit zijn enkele richtprijzen die je een idee kunnen geven:

Te verwarmen oppervlakteWatt per paneelPrijs
18 m²1 paneel (100 watt)500 €
50 m²1 paneel (300 watt)1.000 €

Je kan er ook voor kiezen om meerdere infraroodpanelen in één enkele ruimte te plaatsen, om de warmtespreiding nog te vergroten. Hier kan een verwarmingsspecialist je ongetwijfeld het nodige advies in geven.

Gratis offertes voor het plaatsen van infraroodverwarming

Op zoek naar een prijs op maat voor infraroodverwarming? Vul onderstaand offerteformulier in, zodat wij je in contact kunnen brengen met verschillende specialisten in je buurt. Ze sturen je elk een offerte op maat door, waarna je op je gemak prijzen kan vergelijken. Op deze manier kan je tot wel 35% besparen!

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


infraroodverwarming installateurs
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming