×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

CV-ketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Elke woning heeft verwarming nodig, zowel in de vorm van woningverwarming als in de vorm van sanitair warm water. Om die warmte te genereren, heb je enorm veel mogelijkheden. Er komen namelijk heel wat dingen kijken bij de aankoop van een CV-ketel.

Welke soorten CV-ketels zijn er? Waarop moet je letten bij de aankoop van een CV-ketel? En wat is de gemiddelde prijs van een nieuwe CV-ketel?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Combiketel of solo CV-ketel?

Verwarmingsketels kan je grofweg onderverdelen in twee grote groepen. Ofwel kies je voor een combiketel, ofwel kies je voor twee aparte toestellen, een solo CV-ketel en een aparte warmwaterbereider.

Combiketel

Een combiketel is een verwarmingstoestel dat instaat voor zowel de verwarming van je woning als het verwarmen van sanitair water.

Het voordeel hiervan is dat je slechts één verwarmingstoestel moet kopen, in plaats van twee aparte toestellen. Dit is uiteraard goedkoper, maar heeft ook als voordeel dat je veel minder plaats inneemt. Een combiketel is vaak vrij compact, en kan makkelijk aan de wand worden gemonteerd. Ideaal voor wanneer je in een relatief kleine woning of in een appartement woont.

Het nadeel van een combiketel is dan weer dat je in geval van een defect zowel geen woningverwarming als geen warm water meer hebt. De gevolgen van een defecte combiketel zijn dus veel groter dan wanneer je twee aparte toestellen hebt.

Een combiketel kan op verschillende manieren werken. Je kan kiezen voor een doorstroomketel, of voor een CV-ketel met ingebouwde boiler.

Doorstroomketel

Bij een doorstroomketel zal water pas worden opgewarmd wanneer er effectief nood is aan warm water. Dat is het geval wanneer iemand de warm waterkraan opendraait, of wanneer de verwarming wordt opgezet.

Het grote voordeel van deze methode is dat het heel energie-efficiënt is. Je verbruikt enkel energie wanneer het nodig is, en alle gegenereerde warmte wordt nuttig geconsumeerd.

Maar een doorstroomketel heeft ook enkele nadelen. Zo is het niet altijd mogelijk om warm water af te tappen via verschillende kranen tegelijk. Je zal dan temperatuurschommelingen kunnen ervaren.

Een ander nadeel is dat je steeds even moet wachten op je warm water uit de kraan. Dat komt omdat het water pas begint op te warmen wanneer je de warm waterkraan opendraait.

CV-ketel met ingebouwde boiler

Naast een doorstroomketel kan je ook nog kiezen voor een CV-ketel met een ingebouwde boiler. Ook dit toestel staat in voor woningverwarming en sanitair warm water, maar werkt op een iets andere manier.

Dit toestel heeft namelijk een ingebouwde boiler, waarbij water op een constante warme temperatuur wordt gehouden. Dit heeft als voordeel dat het warme water meteen beschikbaar is als je de kraan opendraait. Bovendien kan je warm water tappen uit verschillende kranen tegelijk. Dit biedt een hoger comfortniveau, en maakt dit type toestel vooral geschikt voor grotere gezinnen met een hoger waterverbruik.

Het nadeel van een CV-ketel met ingebouwde boiler is dan weer dat het energieverbruik iets hoger ligt. Je verbruikt namelijk veel energie omdat het water steeds warm gehouden moet worden.

Lees hier meer over de verschillende soorten combiketels en hun voordelen.

Solo CV-ketel

In tegenstelling tot een combiketel zal een solo CV-ketel enkel instaan voor woningverwarming. Je kan met dit toestel dus geen sanitair water verwarmen. Hiervoor moet je dus nog een aparte doorstromer of boiler laten installeren.

Er zijn een aantal opties waarbij een solo CV-ketel interessant kan zijn. Heb je bv. al een aparte doorstromer of boiler in je woning, dan is een combiketel uiteraard niet nodig. In dat geval kan je kiezen voor een solo CV-ketel.

Nogal wat mensen kiezen er ook bewust voor om twee aparte verwarmingstoestellen te installeren, één voor woningverwarming en één voor warm water. Het grote voordeel hiervan is dat je voor zowel woningverwarming als warmwaterbereiding niet afhankelijk bent van één enkel toestel. Een mogelijk defect van dit toestel zal dan veel grotere gevolgen hebben dan wanneer slechts één van de twee verwarmingstoestellen defect is.

Kiezen voor twee aparte toestellen is ook geschikter bij grotere gezinnen met een hoger waterverbruik. Denk aan woningen met regendouches of met meerdere badkamers.

Welke energiebron gebruiken?

Verwarmingstoestellen kan je ook onderverdelen al naargelang de energiebron die je gebruikt. Ook hier heb je heel wat mogelijkheden.

Gasketel

Een gasketel is uiteraard een CV-ketel op gas. Aardgas is een hele betrouwbare energiebron, die heel het jaar door beschikbaar is. Het wordt door een energieleverancier aangeleverd via een aardgasaansluiting. Voorwaarde is natuurlijk dat er een aardgasleiding ligt in je straat. Als dat niet het geval is, dan moet je op zoek naar een ander type ketel.

Gasketels hebben als voordeel dat ze relatief goedkoop zijn, en bovendien makkelijk te installeren. Het nadeel van gasketels is dat je met aardgas onderhevig bent aan de prijsschommelingen van energieleveranciers. Bovendien slinkt de voorraad aardgas jaar na jaar, waardoor de prijs van aardgas alleen maar zal stijgen de komende jaren.

Lees hier meer over de verschillende soorten gasketels en hun voordelen.

Mazoutketel

Ook CV-ketels op stookolie of mazout zijn heel populair. Net als aardgas is stookolie een hele betrouwbare energiebron, waarmee je voldoende warmte kan genereren tijdens de wintermaanden.

Kenmerkend aan mazoutketels is dat je zelf moet instaan voor de opslag van je huisbrandolie. Hiervoor moet je een stookolietank installeren, iets waar je de nodige ruimte moet voor voorzien.

De verkoop van klassieke stookolieketels is al een tijdje verboden in ons land. De stookolieketel die je vandaag koopt, zal dan ook een condensatieketel zijn. Mazoutketels met condensatietechniek hebben een hoger rendement, en werken zuiniger.

Lees hier meer over de verschillende soorten stookolieketels en hun voordelen.

Elektrische CV-ketel

Wie geen aansluiting heeft tot een aardgasleiding, en ook geen plaats heeft voor een stookolietank, die kan kiezen voor een elektrische CV-ketel. In dit geval zal je verwarmen op basis van elektriciteit.

Elektrische ketels hebben als voordeel dat ze heel makkelijk te installeren zijn. Ze zijn heel compact, waardoor ze makkelijk aan de wand gemonteerd kunnen worden. Bovendien hoef je ze niet aan te sluiten op een aardgasleiding of een stookolietank. Een eenvoudige aansluiting aan een stopcontact is voldoende.

Het nadeel van elektrische CV-ketels is dan weer dat verwarmen op basis van elektriciteit vrij duur is. Je energiefactuur zal veel hoger liggen dan bij verwarming op aardgas of stookolie. Je kan een hoge energiefactuur vermijden door bv. je CV-ketel te koppelen aan een installatie van zonnepanelen.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische verwarming en hun voordelen.

Warmtepomp

Wil je graag milieuvriendelijk verwarmen? Dan is een warmtepomp zeker een goede optie. Met een warmtepomp verwarm je je woning op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. Een warmtepomp kan instaan voor zowel woningverwarming als warmwaterbereiding.

Een warmtepomp verwarmt op basis van lage temperatuur. Het kan geen hoge temperaturen genereren zoals een traditionele gasketel of stookolieketel dat kan. Hiermee moet je rekening houden bij het installeren van je warmtepomp. Zorg er in eerste instantie voor dat je woning goed is geïsoleerd. Ook de warmtelichamen in je huis moeten compatibel zijn met lage temperatuurverwarming. Kies bv. voor vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren.

Warmtepompen zijn heel milieuvriendelijk en zuinig, waardoor je energiekosten sterk zullen dalen. Ze zijn wel vrij duur in aanschaf, zeker indien je kiest voor geothermische warmtepompen. Hier kan de prijs oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Zonneboiler

Ook met een zonneboiler kan je milieuvriendelijk je woning verwarmen. In dit geval verwarm je op basis van de warmte van de zon.

Net als een warmtepomp is een zonneboiler heel zuinig, en kan je met dit toestel je energiekosten sterk verlagen. Bovendien is een zonneboiler niet zo duur als een warmtepomp.

Het nadeel van een zonneboiler is dat het rendement sterk verlaagt als de zon niet schijnt. Zeker in de wintermaanden is het rendement te laag, en moet een conventioneel verwarmingstoestel bijspringen.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.

Pelletketel

Een pelletketel verwarmt met behulp van pellets. Dit zijn kleine houtkorrels die je heel makkelijk en goedkoop kan aankopen in zakken van zo'n 15kg. De pellets breng je aan in een reservoir, en de pelletketel voert automatisch de pellets naar de brander wanneer er verwarmd moet worden.

Het voordeel van een pelletketel is dat het een goedkope en milieuvriendelijke manier van verwarmen is. De pellets worden gemaakt van hout dat afkomstig is uit ecologisch verantwoorde bossen in Noord-Europa. Deze bossen worden op een duurzame en ecologische manier beheerd, waardoor ook je pelletketel een heel ecologisch karakter krijgt.

Een pelletketel is daarentegen wel vrij duur in aanschaf, zeker indien je kiest voor een volautomatisch model. Door de lagere energiekosten kan je je investering wel makkelijk terugverdienen.

Lees hier meer over de verschillende soorten pelletketels en hun voordelen.

Waarop letten bij de aankoop van een CV-ketel?

Een CV-ketel kopen is niet iets wat je elke dag doet. Een nieuwe CV-ketel gaat makkelijk tot 15 jaar mee, dus je informeert je best goed op voorhand over de mogelijkheden van je nieuwe verwarmingsketel.

Dit zijn een aantal zaken waarop je moet letten.

Vermogen

Het vermogen is één van de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van een CV-ketel. Het vermogen zal bepalen in welke mate je verwarmingsketel je woning goed op temperatuur kan krijgen.

Het is belangrijk om je CV-ketel juist te dimensioneren. Bij een te laag vermogen zal je CV-ketel je woning niet goed kunnen verwarmen. Bij een te hoog vermogen zal je ketel wel de gewenste temperatuur kunnen halen, maar heb je waarschijnlijk teveel betaald voor je ketel. Een ketel met een lager vermogen, en dus een lagere prijs, was in dat geval ook al goed geweest.

Het juiste vermogen van je CV-ketel bepalen doe je enerzijds op basis van de oppervlakte van de te verwarmen ruimte, en anderzijds op basis van je warmtebehoefte.

Uitvoering

Verwarmingsketels zijn grofweg in twee uitvoeringen te verkrijgen: ofwel als wandmodel ofwel als vloermodel. Wandmodellen worden aan de wand gemonteerd, terwijl vloermodellen op de vloer worden geplaatst.

Wandmodellen zijn doorgaans compacter dan vloermodellen. Ze hebben ook een lager vermogen. Vloermodellen zijn dan weer groter, en hebben doorgaans een hoger vermogen.

Een wandmodel is door z'n compacte afmetingen vooral interessant in woningen waar weinig ruimte beschikbaar is. Een vloermodel neemt dan weer wat extra ruimte in beslag.

Budget

Uiteraard is het budget ook een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een nieuwe CV-ketel. De prijs voor een nieuwe CV-ketel hangt af van een aantal factoren, zoals het merk, de uitvoering, het vermogen en installatie.

Niet alleen de aanschafprijs is belangrijk om naar te kijken, ook de kosten achteraf zijn een aandachtspunt. Sommige verwarmingstoestellen, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, hebben een relatief hoge aanschafprijs, maar de verbruikskosten liggen dan weer veel lager.

Open systeem vs. gesloten systeem

Verwarmingsketels kunnen worden geplaatst in een gesloten systeem of een open systeem. Het verschil zit voornamelijk in de installatie van de CV-ketel.

Bij het verbranden van brandstof heeft een CV-ketel lucht of zuurstof nodig. In een open systeem zal de CV-ketel de zuurstof halen uit de omgevingslucht in de ruimte waar de ketel staat. Bij dit systeem moet je er dus voor zorgen dat die ruimte goed geventileerd wordt, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is.

Bij een gesloten systeem zal de CV-ketel z'n zuurstof van elders halen. In dit geval worden er buizen aangelegd naar buiten toe, zodat de ketel omgevingslucht van buiten kan aanzuigen. Het gesloten systeem is vooral interessant wanneer de ketel wordt geplaatst in een slecht geventileerde ruimte.

Hoe verloopt het onderhoud van een CV-ketel?

Om de goede werking en de veiligheid van de bewoners te garanderen, moet een CV-ketel op regelmatige basis onderhouden worden. Hoe frequent dit onderhoud moet plaatsvinden, hangt af van het type CV-ketel. Een CV-ketel op gas moet om de twee jaar een verplicht onderhoud krijgen. Voor een stookolieketel is dit zelfs elk jaar. Ook een pelletketel moet jaarlijks een onderhoud krijgen.

Het onderhoud van een CV-ketel duurt doorgaans 1 tot 2 uur, en gedurende het onderhoud worden verschillende zaken gecontroleerd en uitgevoerd. Zo zal de chauffagist de brander controleren en schoonmaken. Bij gasketels wordt bovendien de gasdruk gemeten en de waakvlam gecontroleerd.

Bij stookolieketels moet ook de stookolietank regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen. Hoe frequent dit moet gebeuren, hangt vooral af van de installatie en het volume van de tank. Afhankelijk van het vermogen moet een verwarmingsaudit plaatsvinden om de 2 of om de 5 jaar.

De prijs voor het onderhoud van een CV-ketel hangt vooral af van het type ketel. Maar doorgaans schommelt de prijs tussen de 100 en de 150 euro.

Wat is de prijs van een CV-ketel?

De prijs die je betaalt voor een nieuwe CV-ketel hangt af van een aantal factoren. Zo zal het type CV-ketel een rol spelen. Een klassieke gasketel of stookolieketel is goedkoper dan een warmtepomp of pelletketel.

Daarnaast speelt uiteraard ook het vermogen een rol. Heb je een grotere oppervlakte te verwarmen, en heb je een grotere warmtebehoefte, dan zal je ketel een hoger vermogen moeten hebben. Een ketel met een hoger vermogen is uiteraard duurder.

Tot slot spelen nog enkele andere factoren een rol, zoals het merk van de ketel of de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Ga niet zomaar voor het goedkoopste model. In vele gevallen is het namelijk interessanter om voor een duurder model te kiezen. Vaak hebben duurdere modellen een interessanter rendement, waardoor je ze sneller kan terugverdienen. Dat is bv. een reden waarom warmtepompen de laatste jaren zo populair zijn geworden.

De prijs voor een nieuwe CV-ketel kan dus sterk fluctueren. Voor een klassieke condensatieketel op gas betaal je een prijs vanaf zo'n 2.000 €. Ga je voor een geothermische warmtepomp, dan kunnen de prijzen oplopen tot meer dan 10.000 €.

Omdat zoveel factoren een rol spelen, is het aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Je kan bovendien ook hun advies vergelijken met elkaar, waardoor je beter je beslissing kan nemen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming