×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Biomassaketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Veruit de meeste verwarmingsketels gebruiken aardgas, stookolie of elektriciteit als energiebron. Maar er zijn ook alternatieven die veel milieuvriendelijker zijn. De biomassaketel is hier een mooi voorbeeld van.

Biomassaketels gebruiken biomassa als energiebron, een verzameling van organische en dierlijke stoffen die als brandstof kunnen dienen voor woningverwarming of warmwaterbereiding. Naast het feit dat ze heel milieuvriendelijk zijn, bieden ze nog tal van andere voordelen.

Hoog tijd dus om er eens de nodige aandacht aan te besteden. Hoe werken biomassaketels? Welke voordelen bieden ze? Wat is hun verbruik en rendement? En hoeveel kosten ze?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat is biomassa?

Biomassa is een verzamelnaam voor alle brandstoffen gemaakt van organisch of dierlijk materiaal. Biomassa is hernieuwbaar, omdat we het steeds terug kunnen laten groeien. Dit in tegenstelling tot aardgas of stookolie, waarvan de reserves op onze planeet eindig zijn. De meest bekende voorbeelden van biomassa zijn houtsnippers, houtpellets, houtblokken, mest en tuinafval.

De opgenoemde voorbeelden zijn de meest gebruikte types brandstof voor woningverwarming, maar er zijn zeker nog andere soorten biomassa die kunnen dienen als brandstof. Zo zijn er ook biomassaketels die werken op basis van riet, stro of koolzaadolie. Deze brandstoffen worden echter vaak gebruikt door landbouwers, aangezien zij de ruimte en de middelen hebben om deze grondstoffen te laten groeien en te oogsten.

Soorten biomassa

Biomassa kunnen we grofweg opdelen in drie grote groepen: droge biomassa, natte biomassa en de plantaardige en dierlijke oliën en vetten.

Droge biomassa

Droge biomassa is de verzameling van gedroogde organische stoffen. Aangezien ze droog zijn, zijn ze uitstekend geschikt voor verbranding in een biomassaketel. De bekendste voorbeelden van deze groep zijn houtpellets, brandhout, houtsnippers en gedroogd gft-afval.

Natte biomassa

Natte biomassa is de verzameling organische stoffen die vochtig zijn. Denk hierbij aan mest, maar ook rioolslib en gft-afval dat niet gedroogd is. Natte biomassa kan vergist worden, zodat je bio-ethanol krijgt dat als brandstof kan dienen.

Plantaardige en dierlijke oliën en vetten

In deze groep zitten bijvoorbeeld zonnebloemolie, slaolie en koolzaadolie. Deze grondstoffen kan je direct gebruiken als brandstof voor sommige type voertuigen, maar ze kunnen ook gebruikt worden als brandstof voor energiecentrales.

Verschillende types brandstof

Er zijn dus best wel wat organische stoffen die gebruikt kunnen worden als brandstof voor biomassaketels. Dit zijn nog eens de voornaamste.

Houtblokken

Het gaat hier dan om standaard brandhout, het type hout dat ook gebruikt wordt voor een houtkachel of een open haard.

Pellets

Houtpellets zijn kleine cilindervormige houtkorrels die gemaakt worden van samengeperst afvalhout. Hier worden geen chemische stoffen aan toegevoegd.

Houtsnippers

Ook houtsnippers zijn een veel gebruikte brandstof voor biomassaketels. Het gaat om versnipperd hout dat achterblijft bij het knotten of snoeien van bomen.

Hoe werkt een biomassaketel?

De werking van een biomassaketel verschilt in principe niet zoveel van die van een gewone HR-ketel. In plaats van aardgas of stookolie wordt nu biomassa gebruikt als brandstof.

Biomassa kan op twee manieren in de biomassaketel toegevoegd worden. Ofwel voeg je de biomassa manueel toe, ofwel kan de biomassa automatisch worden toegevoegd. In dit laatste geval moet je een silo plaatsen vlak naast de biomassaketel, waarin de biomassa bewaard wordt.

De biomassaketel waarbij je zelf de brandstoffen moet toevoegen is goedkoper, maar je moet er uiteraard wel zelf aan denken om de biomassa toe te voegen. Bovendien kies je in dit geval best voor een goed bereikbare plaats in huis om je ketel te zetten, aangezien je redelijk vaak terug moet bijvullen.

Ook voor een biomassaketel met automatische toevoeging van brandstoffen heb je redelijk wat plaats nodig, aangezien je ruimte moet voorzien voor een kleine silo. Bovendien is dit type ketel zeer duur. Het voordeel is wel dat je niet elke dag zelf hoeft bij te vullen.

Biomassaketels worden tegenwoordig al frequent geplaatst als bijverwarming. Maar ze kunnen technisch gezien ook perfect dienen als hoofdverwarming. Je kan biomassaketels namelijk perfect aansluiten op je centrale verwarming. Ze kunnen bovendien instaan voor zowel woningverwarming als warmwaterbereiding indien je voor een combiketel kiest.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een biomassaketel?

We hebben in dit artikel al enkele voordelen en nadelen van biomassaketels kunnen ontdekken. We zetten ze bij wijze van overzicht nog even op een rijtje.

Voordelen van een biomassaketel

+ Biomassa is als brandstof veel goedkoper dan aardgas, stookolie of elektriciteit. Hoewel de initiële investeringskost duurder is, zal je je installatie wel kunnen terugverdienen, omdat je bespaart op je energiefactuur.

+ Biomassaketels stoten zeer weinig CO2 uit, wat bijdraagt tot hun milieuvriendelijke imago.

+ Verwarmen met een biomassaketel is heel milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord, aangezien biomassa een hernieuwbare energie is.

+ Een biomassaketel heeft een vrij laag vermogen, waardoor het ook een zeer hoog rendement heeft. Meer over het rendement van een biomassaketel in de volgende paragraaf.

+ Je kan in aanmerking komen voor een premie van de Vlaamse Overheid, waardoor je al een deel van je aankoopprijs kan recupereren. Ook verderop in dit artikel vind je meer informatie over de premies die je kan krijgen.

Nadelen van een biomassaketel

Misschien wel het grootste struikelblok voor veel mensen is de hoge prijs. Een biomassaketel is niet goedkoop, maar kan wel terugverdiend worden door de lage prijs voor de brandstoffen die je nodig hebt.

Een biomassaketel is relatief groot, en dat kan dus een nadeel zijn wanneer je weinig ruimte hebt. Kies je voor automatische toevoeging van biomassa in de ketel, dan moet je ook nog een silo bijplaatsen.

Een biomassaketel heeft meer tijd nodig om op te warmen in vergelijking met een traditionele cv-ketel.

Verbruik en rendement van een biomassaketel

We gaven al aan in de voordelen dat een biomassaketel een vrij zuinige ketel is en daardoor ook een interessant rendement haalt.

Biomassaketels hebben een verbruik van zo'n 25 à 30 KW/u, wat overeenkomt met een rendement van ongeveer 90%.

Wat is de prijs van een biomassaketel?

Biomassaketels zijn niet goedkoop. Ongeacht het model dat je kiest, loopt de prijs op tot enkele duizenden euro's. Voor een basismodel met manuele toevoeging van je al snel een prijs van tenminste 5.000€. Kies je voor een model met een automatische aanvulling van de brandstoffen, dan kan de prijs al oplopen richting 20.000€.

Hier komen ook nog de installatiekosten bij. Voor een ketel met manueel aanvulsysteem liggen de installatiekosten tussen de 500€ en de 1.500€. Voor een automatisch systeem met een silo betaal je tussen de 2.500€ en de 3.500€ voor de installatiekosten.

ProductPrijs voor de ketelInstallatiekosten
Ketel met manueel aanvulsysteemVanaf 5.000 €Tussen 500 en 1.500 €
Ketel met automatisch aanvulsysteemVanaf 20.000 €Tussen 2.500 en 3.500 €

Welke premie krijg je voor een biomassaketel?

De dure aanschafprijs kan veel mensen ervan weerhouden om dit type ketel te plaatsen. Daarom heeft de Vlaamse Overheid beslist om biomassaketels te promoten met behulp van premies. Wie toch investeert in een biomassketel, die kan in aanmerking komen voor een renovatiepremie.

Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo is de premie enkel geldig voor de plaatsing van een houtpelletketel, die bovendien de hele woning kan verwarmen. Voor andere varianten is de premie niet geldig.

Bovendien zijn ook de andere (standaard) voorwaarden van toepassing. Zo moet de woning in het Vlaamse Gewest liggen, en moet de woning ten minste 30 jaar oud zijn.

De hoogte van de premie is variabel, en bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag. Welk percentage van toepassing is, is afhankelijk van je inkomen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

Geïnteresseerd in de plaatsing van een biomassaketel? Wees verstandig, en vergelijk prijzen van verschillende installateurs. Zo kan je misschien toch nog wat besparen op je totale kosten.

Vul ons offerteformulier in. Wij brengen je vervolgens in contact met de beste installateurs in je buurt. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen. Vergelijk de offertes nauwkeurig, want je kan tot wel 35% besparen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming