×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Radiatoren: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een verwarmingstoestel mag dan wel instaan voor het genereren van warmte, de warmteafgifte in huis gebeurt meestal via radiatoren. Deze populariteit hebben radiatoren te danken aan het feit dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen en designs, en dat ze te combineren zijn met zowat elk type brandstof. Radiatoren zijn ook heel flexibel. Ze zijn individueel te plaatsen, maar ook te integreren in een complete cv-installatie.

Welke soorten radiatoren zijn er? Welk vermogen heb je nodig? En hoe plaats en onderhoud je ze?

In dit artikel:

Hoe werkt een radiator?

Warmte voor woningverwarming wordt gegenereerd door een verwarmingstoestel, zoals een gasketel of een stookolieketel. In dit toestel wordt water verwarmd, door verbranding van aardgas of stookolie. Dit verwarmde water wordt vervolgens via een gesloten circuit van leidingen tot bij de radiatoren geleid.

Deze radiatoren staan her en der verspreid in je woning, overal waar je verwarming nodig hebt. Het water afkomstig uit de leidingen wordt in de radiatoren door een klein doolhof van leidingen geleid. Hierdoor warmt ook het omhulsel van de radiatoren op. Dit omhulsel absorbeert de warmte, en geeft het geleidelijk aan af in de ruimte. Hoe groter het contact van het omhulsel met de omgeving, hoe meer warmte kan worden afgegeven. Hierdoor hebben veel radiatoren een geribbeld design.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Welk vermogen kiezen voor je radiatoren?

Niet elke radiator geeft evenveel warmte af. Hoeveel warmte een radiator zal uitstralen, hangt af van het vermogen van de radiator. Dit vermogen moet je vooraf goed bepalen. Het vermogen van je radiatoren wordt uitgedrukt in Watt.

Dit doe je op basis van de oppervlakte van de ruimtes die je wil verwarmen, en de warmtebehoefte die je hebt. Het vermogen van je radiatoren wordt ook bepaald op basis van de mate waarin je woning is geïsoleerd. Is je woning beter geïsoleerd, dan heb je een lagere warmtebehoefte, en mogen je radiatoren ook een lager vermogen hebben.

Het bepalen van het juiste vermogen is heel belangrijk. Een te laag vermogen betekent dat je je woning maar moeilijk op de juiste temperatuur zal krijgen. Bij een te hoog vermogen zal je teveel stookkosten betalen, en is je energiefactuur dus onnodig hoog. Laat je bij het bepalen van het juiste vermogen dus steeds bijstaan door een verwarmingsspecialist.

Tips voor zuinige radiatoren

Bij het plaatsen van radiatoren speelt zuinigheid een belangrijke rol. Hoe zuiniger je je radiatoren kan maken, hoe lager je energiefactuur op het einde van de maand.

Er zijn een aantal manieren waarop je je energiefactuur kan verlagen.

Radiatoren op lage temperatuur

Een radiator op lage temperatuur plaatsen is maar één van de manieren waarop je kan besparen op energie. Bij zo’n lage temperatuur radiator bedraagt de temperatuur van het toegevoerde water doorgaans tussen de 35 en de 55° Celsius. Bij een standaard radiator is dat tussen de 75 en de 85° Celsius.

Dankzij de lagere temperatuur van het toegevoerde water is je cv-installatie zuiniger. Wel is dit systeem enkel rendabel bij grotere warmteafgiftesystemen. Het gaat dan bijvoorbeeld over een systeem van vloerverwarming. Ook radiatoren hebben baat bij deze lagere temperaturen, op voorwaarde dat ze groter zijn dan de standaard radiatoren. Omwille van zijn grotere afmetingen wordt een lage temperatuur radiator ook wel eens een overgedimensioneerde radiator genoemd.

Thermostaatkraan

Een tweede manier om zuinig om te springen met je radiatoren, is door een thermostaatkraan op de radiator zelf in te stellen. Met zo’n thermostaatkraan heb je een veel betere controle over waar je juist verwarming wil, en waar niet. Bij de meeste huishoudens is het immers zo dat niet elke ruimte in huis evenveel verwarmd moet worden. Zo moet de slaapkamer niet de hele dag verwarmd worden. Dat is ook het geval bij de badkamer.

Ook een klokthermostaat kan je helpen bij het beter beheren van je radiatoren. Via zo’n klokthermostaat kan je instellen op welk tijdstip van de dag de verwarming moet worden opgezet. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je overdag gaat werken.

Door slim om te springen met je radiatoren, kan je al gauw tot 30% van je energieverbruik besparen.

Soorten radiatoren

Eén van de vele voordelen van radiatoren, is dat je kan kiezen uit verschillende uitvoeringen en designs.

Buisradiator

Dit zijn misschien nog steeds de meest klassieke en bekende soort radiatoren. Ze zijn opgebouwd op basis van een verzameling verticale buizen, en zijn meestal gekleurd in het wit.

Hoewel buisradiatoren vaak worden geassocieerd met klassiek en saai, zijn er tegenwoordig toch ook meer modieuze versies van dit type radiator, met stijlvollere vormen en meerdere kleuren.

Paneelradiator

Deze radiatoren bestaan vooraan uit een vlak paneel, en zijn in vergelijking met de klassieke buisradiatoren iets modieuzer. Je kan hier kiezen voor paneelradiatoren met een volledig vlak paneel, of voor paneelradiatoren met een reliëf in het paneel.

Paneelradiatoren kan je verkrijgen in verschillende kleuren. Op die manier is het mogelijk om een radiator te kiezen die perfect kan ingepast worden in je interieur.

Badkamerradiator

Tot slot heb je ook nog speciale radiatoren die vaak in de badkamer worden gebruikt. Hier bestaan de radiatoren uit een reeks horizontale buizen, waartussen je makkelijk een handdoek kan hangen. Zo’n handdoekradiator warmt dus niet enkel je badkamer op, maar ook je natte handdoeken.

Lees hier meer over de verschillende soorten handdoekradiatoren en hun voordelen.

Voordelen en nadelen van verwarming op radiatoren

Radiatoren hebben als warmteafgiftesysteem heel wat interessante voordelen ten opzichte van andere systemen, zoals bijvoorbeeld convectoren. Dit is een lijst van voordelen, maar ook van nadelen, van radiatoren.

Voordelen van verwarming op radiatoren

+ Radiatoren zijn makkelijk te installeren. Ze kunnen eenvoudig aan de muur worden geïnstalleerd, zonder dat je hiervoor breekwerken hoeft uit te voeren. Op dit vlak hebben radiatoren dus een streepje voor op systemen die worden ingebouwd, zoals vloerverwarming of wandverwarming.

+ Net omdat de installatie veel vlotter verloopt, zijn radiatoren ook zo’n 50% goedkoper dan vloerverwarming of luchtverwarming. De installatiekosten zijn lager, maar ook als product zelf zijn ze goedkoper.

+ Radiatoren verwarmen vrij snel een kamer op de gewenste temperatuur. Ook zullen ze vrij snel terug afkoelen van zodra de verwarming wordt uitgezet.

+ Radiatoren zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en designs. Ook qua kleur heb je tegenwoordig veel meer keuze dan alleen maar het klassieke wit. Op die manier kan je radiatoren toch nog mooi inpassen in je interieur.

+ In tegenstelling tot bij vloerverwarming of bij wandverwarming, kan je op radiatoren makkelijk bepaalde dingen leggen om te drogen. Denk bijvoorbeeld maar aan het drogen van handdoeken bij een handdoekradiator.

Nadelen van verwarming op radiatoren

Radiatoren zijn nadrukkelijk aanwezig in een ruimte. Ze zijn zichtbaar, en kunnen dus storend zijn indien je graag een minimalistisch interieur wenst. Maar zoals we zagen bij de voordelen, kan je radiatoren wel mooi inpassen in je interieur door te kiezen voor de gepaste kleur.

Omdat ze aanwezig zijn in het interieur kunnen ze ook stof verzamelen. Je zal radiatoren dus regelmatig moeten afstoffen.

Radiatoren kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar ook op ruimtelijk vlak. Ze nemen plaats in, en die plaats kan je niet meer gebruiken om er bijvoorbeeld kasten te zetten

Radiatoren geven stralingswarmte af. Stralingswarmte is een type warmte dat veel minder gelijkmatig verdeeld wordt over de ruimte. Stralingswarmte wordt door veel mensen als iets minder aangenaam ervaren dan de warmte die bv. door vloerverwarming wordt afgegeven.

Lees hier meer over de verschillende soorten vloerverwarming en hun voordelen.

Waar je radiatoren plaatsen?

Opdat de warmte die de radiatoren uitstralen optimaal verspreid zou worden in de kamer, is een correcte positionering belangrijk. Hier zijn een aantal aandachtspunten.

Aangezien de koude voornamelijk binnenkomt via de buitenmuren en de vensters, is het aan te raden om radiatoren tegen de buitenmuren te monteren, en best onder de vensterbank. Hierdoor wordt de koude die via het raam zou binnenkomen, geblokkeerd door de warmte van de radiator.

Voorts moet je vermijden dat de warmte van de radiator ontsnapt via de buitenmuur. Dit kan je vermijden door aan de achterkant van de radiator een aluminiumfolie aan te brengen. Deze radiatorfolie weerkaatst de warmte, waardoor het niet verloren gaat.

Hoe radiatoren onderhouden?

Een radiator is op zich heel onderhoudsvriendelijk. Ze kunnen na verloop van tijd wel wat stof verzamelen, dus geregeld afstoffen is de boodschap.

Daarnaast kan het zijn dat de radiator ontlucht moet worden. Een teveel aan lucht in de radiator is vaak een gevolg van een lek, van een leiding die verkeerd geplaatst is, of omdat de lucht er is achtergebleven bij het opvullen. Een radiator die ontlucht moet worden is doorgaans te herkennen aan het borrelend geluid in de radiator.

Een radiator ontluchten kan je makkelijk zelf doen, door met een speciale ontluchtingssleutel de lucht uit de radiator te halen. Wacht er zeker niet te lang mee, want door een teveel aan lucht kunnen de buizen gaan oxideren.

De meeste radiatoren zijn aangesloten op een grotere cv-installatie. Die installatie moet uiteraard ook een verplicht onderhoud krijgen. Dit onderhoud moet om de twee jaar plaatsvinden.

Wat is de prijs van radiatoren?

De prijs van een radiator hangt vooral af van het model, en uiteraard ook van het vermogen. Ook kan de prijs sterk fluctueren al naargelang je slechts één individuele radiator nodig hebt, op eerder op zoek bent naar een volledige cv-installatie met radiatoren.

Prijs van individuele radiatoren

De prijs voor een individuele radiator zal doorgaans schommelen tussen de 100 en de 300 euro, afhankelijk van het design en het vermogen van de radiator. Dit is de prijs voor de radiator zelf, de plaatsingskosten zijn niet in deze prijs inbegrepen.

Wens je te weten hoeveel het zou kosten om de radiator te laten installeren door een vakman? Aarzel niet om prijzen op te vragen, en vakmannen in je buurt te vergelijken. Indien je je radiator laat plaatsen door een vakman, dan betaal je bovendien slechts 6% BTW op zowel de materialen als de plaatsing zelf.

Prijs van een complete cv-installatie met radiatoren

Voor het plaatsen van een volledige cv-installatie, zal de prijs uiteraard veel hoger liggen. Hier zal de prijs vooral afhangen van de grootte van de installatie. Voor een kleinere rijwoning zal de prijs voor een complete cv-installatie doorgaans rond de 7.500 euro liggen. Voor een woning met drie slaapkamers zal de prijs eerder schommelen tussen de 10.000 en de 12.500 euro.

Laat je de installatie plaatsen door een professionele vakman, dan zal die je ongeveer 10 à 20% van deze prijs bij aanrekenen voor de plaatsing.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming