×
×

Gratis offertes voor de plaatsing van een houtkachel

Houtkachels bestaan in verschillende uitvoeringen en modellen, waardoor de prijs sterk kan variëren. Ook de plaatsing kost geld. Daarom is de prijs ook afhankelijk van de installateur waarmee je in zee gaat.

Om zeker niet teveel te betalen voor de installatie van je kachel, raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Dat kan je doen met ons offerteformulier. Vul je gegevens in, en op basis hiervan selecteren we de beste installateurs in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op, die je op je gemak kan vergelijken.

Kies er de beste offerte uit, en bespaar zo tot wel 35% op je installatiekosten. Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Houtkachels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een houtkachel kopen doe je in de eerste plaats voor de sfeer en de gezelligheid die het uitstraalt. Maar wist je dat een houtkachel ook een zeer goed rendement haalt in vergelijking met andere verwarmingstoestellen? Bovendien heeft een houtkachel ook het voordeel dat het milieuvriendelijker is dan een klassieke verwarmingsketel op mazout of aardgas.

Redenen genoeg dus om de aankoop van een houtkachel te overwegen. Maar welke kies je juist uit dat enorme aanbod? Waarop moet je letten bij de aankoop van een houtkachel? En hoeveel kost zo’n kachel gemiddeld?

In dit artikel:

Waarom kiezen voor een houtkachel?

Er zijn een aantal goede redenen om een houtkachel te kopen. Soms zijn er zelfs redenen waar je misschien zelf niet echt aan gedacht had. Een overzicht!

+ De voornaamste reden waarom mensen een houtkachel kopen, is natuurlijk voor de gezelligheid en de authentieke uitstraling. Door gewoon al naar de vlammetjes te kijken krijg je het warm.

+ Een houtkachel is veel milieuvriendelijker dan alternatieven zoals verwarming op gas of stookolie. Hout is namelijk overvloedig aanwezig op onze aardbol, en bovendien worden er constant nieuwe bossen bijgeplant op een ecologische manier. Brandstoffen zoals aardgas en stookolie zijn daarentegen uitputtelijk. Hun voorraad slinkt jaar na jaar, en we zullen ooit een punt bereiken waarop het niet meer beschikbaar is.

+ Houtkachels worden ook populairder omdat alternatieve brandstoffen, zoals aardgas, stookolie en elektriciteit, steeds duurder worden. Het feit dat hout een natuurlijk product is dat steeds overvloedig aanwezig zal zijn, houdt de prijs van hout als brandstof zeer laag. Aardgas en stookolie worden daarentegen steeds schaarser, waardoor de prijs alleen maar verder zal stijgen.

+ Vroeger hadden houtkachels een slechte reputatie op vlak van veiligheid. Zo liep je met een houtkachel een relatief groot risico op schoorsteenbranden. Maar er is ondertussen veel veranderd. Verbeterde technologieën en bekwame installateurs hebben ervoor gezorgd dat het risico op schoorsteenbranden quasi nihil is geworden.

+ Een ander voordeel aan houtkachels is dat ze volledig stand alone werken. Ze zijn niet afhankelijk van andere energiebronnen, zoals aardgas of elektriciteit. Hier hebben ze een voordeel ten opzichte van gasketels, stookolieketels of elektrische verwarming, waar je steeds elektriciteit nodig hebt om warmte te genereren.

Soorten houtkachels

Er is een enorm aanbod aan houtkachels. Bovendien kan je een onderscheid maken tussen verschillende soorten houtkachels. Elk van deze types heeft zo z’n eigen voordelen, rendement en prijscategorie.

Speksteenkachel

Een speksteenkachel is een houtkachel die is opgebouwd uit speksteen. Dit speksteen is een vulkanisch gesteente dat voornamelijk uit Brazilië en de Scandinavische landen geïmporteerd wordt.

Kenmerkend aan speksteen is dat het zeer goed tegen hitte kan. Speksteen slaagt warmte op, en geeft het daarna geleidelijk aan af aan de ruimte. Een speksteenkachel is daarom een heel efficiënte kachel, waarmee je met een minimum aan hout toch heel wat warmte kan genereren.

Bovendien werkt een speksteenkachel op basis van warmteterugwinning. Dat betekent dat de rookgassen niet zomaar via de schoorsteen verdwijnen, maar dat ze gerecupereerd worden om hun warmte terug af te geven aan het speksteen. Hierdoor kan de speksteenkachel nog efficiënter gemaakt worden.

Voordelen

+ Geschikt voor grote oppervlaktes

+ Heel goede warmteabsorptie

+ Laagste stookkosten

Gietijzeren kachel

Een gietijzeren kachel is een houtkachel met een heel authentieke look. Het frame van de houtkachel is gemaakt van gietijzer. Meestal is dit gietijzeren frame voorzien van sierlijke vormen en structuren, waardoor je houtkachel een echte blikvanger wordt in je interieur.

Het grote voordeel van gietijzer is namelijk dat het in zowat elke vorm gegoten kan worden. Hierdoor zijn gietijzeren kachels vaak veel sierlijker en frivoler dan de strakke kachels uit plaatstaal of speksteen.

Voordelen

+ Meeste decoratieve mogelijkheden

+ Duurzame kachel van degelijke kwaliteit

+ Voldoende stralingswarmte in onmiddellijke omgeving

Plaatstalen kachel

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een plaatstalen kachel. In tegenstelling tot een gietijzeren kachel heeft een houtkachel uit plaatstaal een iets strakkere look, waardoor hij perfect tot z’n recht komt in een modern interieur.

Een ander groot verschil tussen een gietijzeren kachel en een plaatstalen kachel is dat de stalen houtkachel dubbelwandig is, en dat het daarom naast stralingswarmte ook convectiewarmte geeft. Bij convectiewarmte zal niet enkel de onmiddellijke omgeving rond de kachel verwarmd worden, maar ook de hele ruimte waar de kachel staat. Een plaatstalen kachel is daarom beter geschikt voor grotere ruimtes dan een kachel uit gietijzer.

Voordelen

+ Hoog rendement

+ Strakke en moderne looks

+ Geschikt voor grotere ruimtes

Houtkachel vs pelletkachel

Een houtkachel wordt vaak vergeleken met een pelletkachel. Beide kachels zijn inderdaad min of meer vergelijkbaar, maar toch zijn er enkele verschillen.

De brandstof

In de eerste plaats is er een verschil qua brandstof. Bij een houtkachel gebruik je brandhout als brandstof. Dit zijn grote stukken gedroogd hout. De houtsoort is in principe niet zo van belang, zolang het hout maar goed droog is.

Een pelletkachel gebruikt dan weer pellets als brandstof. Dit zijn kleine houtkorrels die in een reservoir worden ingebracht. De pelletkachel zal dan automatisch de pellets uit dit reservoir aanspreken wanneer er brandstof moet worden toegevoegd.

De prijs voor het brandstof hangt af van hoe je aan je hout of pellets komt. Sommige mensen kunnen gratis aan brandhout komen, wat het uiteraard heel goedkoop maakt. Maar er zijn andere mensen die vaak veel geld betalen voor een portie brandhout.

Pellets worden dan weer meestal in zakken van zo'n 15kg aangekocht. Zo'n zak is vaak niet duurder dan enkele euro's.

Een zak houtpallets is ook makkelijker te stockeren dan een stapel brandhout. Voor het brandhout heb je doorgaans flink wat ruimte nodig. Bovendien moet het hout op een droge plek bewaard worden, wat de mogelijkheden flink uitdunt. Pellets zitten dan weer netjes in zakken verpakt, waardoor je ze op heel wat plekken kan bewaren.

Aankoopprijs

Over het algemeen is een houtkachel goedkoper dan een pelletkachel, al hangt het er natuurlijk vanaf welk type houtkachel je kiest. Zo kan je makkelijk houtkachels vinden die veel duurder zijn dan een gemiddelde pelletkachel. Maar kies je voor twee gelijkaardige modellen, dan is een pelletkachel gemiddeld duurder in aanschaf.

Rendement

Op vlak van rendement zien we een groot verschil tussen beide soorten kachels. Afhankelijk van het type haalt een houtkachel een rendement tussen de 50% en de 80%. Enkel een speksteenkachel haalt een rendement richting 90%. Een pelletkachel haalt daarentegen een rendement van boven de 90%.

Gebruiksgemak en onderhoud

Qua gebruiksgemak is een pelletkachel ongetwijfeld in het voordeel. Alles gebeurt namelijk semi-geautomatiseerd. Voor het opstarten van de kachel hoef je maar op een knopje te drukken. Sommige pelletkachels zijn zelfs op voorhand in te stellen. Het opstarten van een houtkachel neemt heel wat meer werk in beslag. Je moet namelijk zelf het hout goed leggen en het vuur aansteken. Voor sommigen een koud kunstje, maar voor vele anderen iets minder.

Op vlak van onderhoud heeft de houtkachel dan weer een streepje voor. Een pelletkachel zit namelijk vol met gesofisticeerde snufjes, die onderhevig zijn aan slijtage. Na verloop van tijd moeten sommige onderdelen vervangen worden. Een pelletkachel is dan weer veel properder op vlak van roet in de schouw.

Beleving

Tot slot kan je beide kachels ook nog vergelijken op vlak van beleving. Daar scoort de houtkachel natuurlijk goede punten. Bij een houtkachel kan je het hout zien branden, en kan je genieten van het geluid van brandend hout. Dit gevoel van een echte kachel heb je niet bij een pelletkachel.

Lees hier meer over de verschillende soorten pelletkachels en hun voordelen.

Houtkachel als hoofdverwarming gebruiken

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is het ook mogelijk om je houtkachel te gebruiken als hoofdverwarming in je woning. Een CV-haard is een houtkachel die wordt aangesloten op je CV-installatie. Centrale verwarming op hout biedt een aantal interessante voordelen.

Een CV-kachel is niet enkel goedkoper, maar ook nog eens een pak milieuvriendelijker. De gegenereerde warmte wordt bij een houtkachel op centrale verwarming immers optimaal benut.

Daarnaast biedt een CV-kachel ook nog eens hetzelfde comfort als gewone verwarming. Een houtkachel is in staat om dezelfde warmte te genereren als een traditionele verwarmingsketel. Bovendien ligt het verbruik veel lager naarmate je woning beter geïsoleerd is.

Het grootste voordeel is uiteraard de sfeer en de gezelligheid die gepaard gaat met een houtkachel. In tegenstelling tot een gewone verwarmingsketel biedt een houtkachel niet alleen warmte, maar ook gezelligheid.

Wat is de prijs van een houtkachel?

De prijs die je betaalt voor een houtkachel hangt voornamelijk af van het type kachel waar voor je kiest. Een gietijzeren kachel is door zijn compacte afmetingen het goedkoopste type. Een speksteenkachel is dan weer het duurste type houtkachel.

Type houtkachelGemiddelde prijs
Gietijzeren houtkachel800 – 2.000 euro
Plaatstalen houtkachel2.000 – 5.000 euro
Speksteenkachel5.000 – 15.000 euro

Daarnaast moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Deze hangen voornamelijk af van het al dan niet aanwezig zijn van een rookkanaal. Is er al een geschikt rookkanaal aanwezig, dan blijven de installatiekosten beperkt tot 150 à 500 euro. Moet er een nieuw rookkanaal worden geplaatst, dan kunnen de installatiekosten oplopen tot 900 à 1.500 euro.

Gratis offertes voor de plaatsing van een houtkachel

Houtkachels bestaan in verschillende uitvoeringen en modellen, waardoor de prijs sterk kan variëren. Ook de plaatsing kost geld. Daarom is de prijs ook afhankelijk van de installateur waarmee je in zee gaat.

Om zeker niet teveel te betalen voor de installatie van je kachel, raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Dat kan je doen met ons offerteformulier. Vul je gegevens in, en op basis hiervan selecteren we de beste installateurs in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op, die je op je gemak kan vergelijken.

Kies er de beste offerte uit, en bespaar zo tot wel 35% op je installatiekosten. Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming