×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gasketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een gasketel is nog steeds één van de populairste soorten verwarmingsketels in ons land. Met een gasketel kies je voor een relatief goedkope verwarmingsketel, die bovendien een degelijk rendement kan aanbieden. Zeker de nieuwste generatie gasketels kunnen qua prijs en rendement betere cijfers voorleggen dan moderne alternatieven, zoals een warmtepomp.

Welke gasketel moet je juist kopen? Welk vermogen moet deze gasketel hebben? En hoeveel kost de installatie van een nieuwe gasketel?

In dit artikel:

Welke gasketel kopen?

Aardgas wordt al jarenlang gebruikt als energiebron. In de loop der jaren zijn dan ook al vele generaties gasketels gepasseerd. Elke generatie is een verbetering ten opzichte van de vorige generatie.

Na de traditionele gasketels werden de gewone hoogrendementsketels op gas geïntroduceerd. Deze hoogrendementsketels hadden een hoger rendement dan de traditionele gasketels.

Intussen voldoen ook deze hoogrendementsketels niet meer aan de hedendaagse vereisten. Wie vandaag een gasketel wil plaatsen, die is verplicht om een condensatieketel te kiezen. Sinds 2015 mogen enkel nog condensatieketels geplaatst worden.

Bij een condensatieketel worden de warme rookgassen van de initiële verbranding gerecupereerd, en wordt de warmte gebruikt om het retourwater voor te verwarmen. Hierdoor moet de verwarmingsketel minder hard stoken om dit water opnieuw op te warmen. Door deze techniek bespaar je energie.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Hoeveel kan je besparen met een condenserende gasketel?

Een condenserende gasketel werkt dus zuiniger dan een traditionele gasketel. Condenserende gasketels halen dankzij hun innovatieve techniek een rendement van ongeveer 107%, wat betekent dat ze met dezelfde hoeveelheid aardgas zo’n 15% tot 20% meer warmte kunnen genereren.

Dat betekent dat je als gemiddeld gezin ook zo’n 20% kan besparen op je energiefactuur, indien je je oude gasketel laat vervangen door een nieuwe gascondensatieketel. Je hoeft daarbij zelfs niet te wachten tot je oude gasketel versleten is. Zelfs een perfect werkende oude gasketel vervangen door een nieuwe condensatieketel is voordelig. Zo’n nieuwe condensatieketel op gas kan je op zo’n 10 jaar tijd terugverdienen, en je bespaart er gemiddeld zo’n 200 euro per jaar mee.

Lees hier meer over de verschillende soorten condensatieketels en hun voordelen.

Gasketel of stookolieketel kopen?

Bij de zoektocht naar een nieuwe verwarmingsketel ligt een gasketel vaak in de weegschaal met een condenserende stookolieketel. Net zoals aardgas is ook mazout een betrouwbare energiebron, waarmee makkelijk hoge temperaturen gehaald kunnen worden. Wat zijn juist de verschillen tussen deze twee soorten verwarmingsketels?

Een eerste grote verschil tussen een gasketel en een stookolieketel is de werking. Een gasketel wordt aangesloten op het aardgasnetwerk, terwijl je bij een stookolieketel een aparte mazouttank moet plaatsen. Je moet dan ook de nodige ruimte voorzien om deze mazouttank te kunnen plaatsen. Bovendien moet je eraan denken om deze mazouttank regelmatig bij te vullen, iets waar je bij een gasketel niet aan hoeft te denken.

Een gasketel is ook veel milieuvriendelijker dan een stookolieketel. Bij het verbranden van aardgas heb je immers een veel lagere CO2-uitstoot.

Daarnaast scoort een gasketel ook betere punten op vlak van rendement en prijs.

Mazout scoort dan weer beter op vlak van betrouwbaarheid. Je slaagt op voorgaand een grote hoeveelheid mazout in aan een gekende prijs. Bij een gasketel ben je meer onderhevig aan prijsschommelingen.

Lees hier meer over de verschillende soorten stookolieketels en hun voordelen.

Gasketel of warmtepomp kopen?

Ook een warmtepomp wordt vaak naar voor geschoven als alternatief voor een gasketel. Een warmtepomp is een verwarmingstoestel dat warmte genereert op basis van hernieuwbare energiebronnen. Dat kan ofwel de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater zijn.

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat je geen fossiele brandstoffen verbruikt. Je verbruikskosten liggen dus veel lager dan bij een gasketel. Wel verbruikt een warmtepomp elektriciteit om te kunnen werken. De verhouding tussen verbruik en output wordt bij warmtepompen weergegeven met de term COP, of Coefficient of Performance. Doorgaans schommelt deze COP voor een gemiddelde warmtepomp rond de 4, wat betekent dat de warmtepomp 4 keer meer energie genereert dan het verbruikt.

Het nadeel van een warmtepomp ten opzichte van een condenserende gasketel is de hoge prijs. Zeker bij geothermische warmtepompen kunnen de installatiekosten hoog oplopen.

Daarnaast is een warmtepomp een verwarmingstoestel op basis van lage temperatuur. Dit betekent dat je verwarmingslichamen hieraan aangepast moeten worden. Warmtepompen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren, maar minder voor gewone radiatoren of convectoren. Bovendien is lage temperatuurverwarming enkel geschikt als je woning voldoende geïsoleerd is.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Gasketel of elektrische ketel kopen?

In vergelijking met een gasketel heeft een elektrische ketel als voordeel dat je geen aardgasaansluiting nodig hebt. Een elektrische verwarmingsketel wordt daarom vaak gekozen bij woningen die niet zijn aangesloten op het aardgasnetwerk. Een elektrische ketel heeft enkel een stopcontact in de buurt nodig om te kunnen werken.

Een elektrische ketel is vaak ook vrij klein, waardoor het heel makkelijk tegen een wand geïnstalleerd kan worden. De installatiekosten van een elektrische ketel liggen dan ook lager dan die van een gasketel. Ook de prijs van de ketel zelf is interessant.

Het grote nadeel van elektrische ketels zijn echter de hoge verbruikskosten. Stroom is duurder dan aardgas, waardoor elektrische ketels minder interessant zijn voor het verwarmen van grotere ruimtes.

Welk vermogen moet je gasketel hebben?

Bij het plaatsen van een nieuwe gasketel is het bepalen van het juiste vermogen heel belangrijk. Het vermogen wordt bepaald op basis van de ruimtes die verwarmd moeten worden en de mate waarin je woning geïsoleerd is.

Het plaatsen van een gasketel die niet correct gedimensioneerd is, kan je onnodig in de kosten jagen. Een gasketel met een te laag vermogen kost weliswaar minder, maar zal nadien wel steeds op volle kracht moeten stoken om de woning op temperatuur te kunnen houden. Je zal dus meer verbruiken dan wat effectief nodig is, waardoor je energiefactuur hoger ligt. Bovendien zal je gasketel sneller slijten, waardoor je sneller een nieuwe zal moeten aanschaffen.

Een gasketel met een te hoog vermogen zal wel een goed rendement halen, maar zal daarentegen wel meer kosten qua initiële aankoopprijs. Ook dat is dus niet ideaal.

Het bepalen van het juiste vermogen is dus heel belangrijk om niet teveel te betalen aan aankoopkosten of verbruikskosten. Het is daarom aan te raden om een beroep te doen op een ervaren specialist. Zij kunnen op basis van de bewoonbare oppervlakte en het isolerend vermogen van je woning de juiste capaciteit van je gasketel bepalen.

Hoe een gasketel onderhouden?

Om je gasketel goed te laten werken, is het noodzakelijk om op regelmatige basis een onderhoud te laten uitvoeren. Het onderhoud van een gasketel is trouwens verplicht, en dit om de twee jaar. Het onderhoud zorgt ervoor dat je gasketel efficiënt blijft werken, en dat je je gasketel minder snel moet vervangen.

Tijdens zo’n onderhoud zal een technicus de nodige metingen uitvoeren, en zal hij bijvoorbeeld ook de uitstoot van verbrandingsgassen controleren. Ook zal de technicus de ketel een reinigingsbeurt geven, en eventueel ook de brander opnieuw instellen.

Wat is de prijs van een gasketel?

De prijs van een gasketel zal in de eerste plaats afhangen van het vermogen. Moet je een grotere bewoonbare oppervlakte verwarmen, dan heb je een hoger vermogen nodig. In dat geval zal ook de prijs hoger liggen.

Daarnaast zijn er ook enkele prijsverschillen tussen merken onderling. Net zoals bij andere producten zijn er ook bij gasketels merken die meer premium zijn.

Gemiddeld zal de prijs van een gasketel schommelen tussen de 1.500 en de 4.000 euro. Om een exacte prijs te kennen, raden we aan om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Je kan op die manier ook vergelijken welk vermogen en welk merk ze voor jouw specifiek geval voorstellen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming