×
×

Gratis offertes voor de plaatsing van een pelletkachel

De prijs voor een pelletkachel hangt ook af van de plaatsingskosten. En die kunnen sterk variëren van installateur tot installateur. Het is daarom sterk aan te raden om offertes van meerdere installateurs te vergelijken. Dat kan je doen via ons offerteformulier.

Vul je gegevens in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs in je buurt. Vergelijk de offertes die je van hen zal ontvangen, en bespaar zo tot wel 35% op je plaatsingskosten.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Pelletkachels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Pelletkachels zijn de laatste jaren een interessant alternatief geworden op klassieke houtkachels. Het is een relatief nieuwe en moderne manier van verwarmen, die heel wat interessante voordelen biedt.

Laten we dus eens ontdekken waarom pelletkachels zo populair zijn geworden. Wat zijn de voordelen (en nadelen) van pelletkachels? Hoeveel verbruiken ze en hoeveel brengen ze op? En waarop moet je letten wanneer je een pelletkachel wil kopen?

In dit artikel:

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die verwarmt op basis van houtpellets. Pellets zijn kleine stukjes hout die CO2-neutraal zijn. Ze zijn immers afkomstig van afvalhout dat onder hoge druk wordt samengeperst. Het gebruik van houtpellets is dus milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord, aangezien het gaat om gerecycleerd afvalhout.

Houtpellets worden in een speciaal reservoir in de pelletkachel toegevoegd. Telkens de kachel nieuwe brandstof nodig heeft, wordt de voorraad pellets in dit reservoir aangesproken. En dit is meteen een groot voordeel ten opzichte van klassieke houtkachels. Je hoeft immers niet meer zelf hout op de kachel of de haard te gooien. Gewoon op tijd en stond de voorraadbak vullen met pellets volstaat.

Maar er zijn nog een aantal andere verschillen met een klassieke houtkachel. Zo werkt een pelletkachel op elektriciteit, en heeft het een ingebouwde thermostaat die ten allen tijde de temperatuur kan regelen. Pelletkachels werken dus een pak moderner dan houtkachels, en hebben daardoor ook een veel hoger rendement. Meer over het rendement lees je later in dit artikel.

De houtpellets zullen quasi volledig worden opgebrand. Er blijft immers slechts 0,5 tot 1% aan assen over. Je hebt dus heel weinig afval, wat wederom bijdraagt aan het milieuvriendelijke imago van pelletkachels.

Voordelen en nadelen van een pelletkachel

We gaven het al enkele keren aan in dit artikel. Een pelletkachel heeft een hele resem aan voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen aan een pelletkachel. Laten we dus zowel de voordelen als de nadelen van een pelletkachel eens oplijsten.

Voordelen van een pelletkachel

+ Pelletkachels hebben een heel moderne werking. Ze werken op basis van een ingebouwde thermostaat en een afstandsbediening. Pelletkachels hebben een elektrische ontsteking, waardoor ze volautomatisch en veilig werken.

+ Pelletkachels zijn beschikbaar in verschillende modellen en uitvoeringen. Niet enkel qua vermogen heb je voldoende keuze, ook qua design vind je makkelijk een kachel die past bij je interieur.

+ Pelletkachels zijn heel milieuvriendelijk. Ze gebruiken samengeperst afvalhout als brandstof, en laten na verbranding slechts 0,5% tot 1% aan assen over.

+ Een pelletkachel produceert veel minder stof en rook dan een klassieke houtkachel. Ook van stank zal je nauwelijks last hebben.

+ Ook qua rendement presteert een pelletkachel veel beter dan een houtkachel. Meer over het rendement van een pelletkachel lees je later in dit artikel.

+ Je kan een pelletkachel ook perfect aansluiten op de centrale verwarming.

+ De buitenkant van de kachel blijft vrij koel. Je hoeft dus niet bang te zijn om je te verbranden aan de kachel.

Nadelen van een pelletkachel

Het voornaamste nadeel van een pelletkachel is allicht het onderhoud. Pelletkachels moeten quasi dagelijks gereinigd worden. Zo moet de branderruimte gestofzuigd worden, moet het asbakje geledigd worden en poets je best ook het glas even af met een vochtige doek. De dagelijkse poetsbeurt is eerder ter preventie dat de kachel echt vuil wordt.

Jaarlijks moet ook een grondige onderhoudsbeurt voorzien worden.

Sommige modellen hebben een ingebouwde ventilator, die de warmte de kamer inblaast. Deze modellen kunnen best wel wat lawaai maken.

Een pelletkachel werkt op basis van een elektronische ontsteking. Er moet dus toegang tot netstroom in de buurt zijn.

Verbruik en rendement van een pelletkachel

Bij verwarmingstoestellen stellen de meeste mensen zich terecht de vraag hoeveel het toestel verbruikt, en hoeveel warmte het genereert. Dat is bij pelletkachels niet anders. Laten we dus het verbruik en het rendement van pelletkachels eens onder de loep nemen.

Verbruik

Net zoals bij gelijk welk ander verwarmingstoestel, hangt het verbruik van een pelletkachel af van meerdere factoren. Het vermogen van de pelletkachel is daar één van. Hoe groter de ruimte die een pelletkachel moet verwarmen, hoe meer vermogen deze moet hebben, en hoe meer de kachel zal verbruiken.

Ook de temperatuur die de pelletkachel moet behalen is een bepalende factor. Dient de pelletkachel als hoofdverwarming, dan zal deze temperatuur hoger liggen dan wanneer de kachel enkel als bijverwarming dient.

Tot slot speelt ook de isolatiegraad van je woning een rol. Is je woning goed geïsoleerd, dan kan je de gegenereerde warmte langer vasthouden, en moet de kachel minder presteren en verbruiken.

Grofweg mag je ervan uitgaan dat je pelletkachel gemiddeld tussen de 0,5 en de 2kg pellets per uur zal verbruiken. Met 1kg aan pellets kan je zowat 5 kilowatt aan energie opwekken. Indien we dit extrapoleren naar een gemiddeld gezin van 4 personen in een goed geïsoleerde woning, dan zal dit gezin zo'n 1.500kg aan pellets per jaar nodig hebben.

In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de prijs van pellets.

Rendement

Een pelletkachel werkt dus zeer zuinig, en ook het rendement van een pelletkachel is interessant. Zeker indien je vergelijkt met de alternatieven. Daar waar je bij een traditionele houtkachel 50% tot 70% van de gegenereerde warmte kan recupereren, en bij een open haard slechts 30%, zal dit bij een pelletkachel maar liefst 90% zijn.

Dit betekent dus dat slechts 10% van de warmte verloren gaat via de schoorsteen of via de afvoer in de muur of gevel. De overige 90% wordt rechtstreeks de kamer ingeblazen.

Wat is de prijs van een pelletkachel?

De pelletkachel is dus een milieuvriendelijk verwarmingstoestel met heel wat interessante voordelen. Maar hoeveel kost zo'n pelletkachel nu precies?

Enerzijds heb je natuurlijk de prijs voor de kachel zelf. Hier spelen heel wat factoren een rol in de prijsbepaling. Denk hierbij maar aan vermogen, design en afwerking. Ook de keuze tussen een vrijstaande pelletkachel en een ingebouwd model zal een invloed uitoefenen op de prijs.

Gemiddeld zal de prijs voor een pelletkachel schommelen tussen de 1.500€ en de 5.000€. In deze prijs zitten nog geen plaatsingskosten inbegrepen. Voor een moel van 1.500€ heb je een vermogen van zo'n 6kW en een standaard afwerking. Voor een prijs tussen de 2.500€ en de 3.500€ heb je een ingebouwd model met een vermogen van zo'n 13 à 15kW.

Anderzijds moet je natuurlijk ook rekening houden met de prijs voor pellets. Je kan hierbij kiezen tussen witte en bruine pellets. Voor een pallet bruine pellets (dit zijn 56 zakken van 14kg) betaal je een prijs tussen de 270 en 290€. Voor een pallet witte pellets betaal je 280 à 310€.

Gratis offertes voor de plaatsing van een pelletkachel

De prijs voor een pelletkachel hangt ook af van de plaatsingskosten. En die kunnen sterk variëren van installateur tot installateur. Het is daarom sterk aan te raden om offertes van meerdere installateurs te vergelijken. Dat kan je doen via ons offerteformulier.

Vul je gegevens in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs in je buurt. Vergelijk de offertes die je van hen zal ontvangen, en bespaar zo tot wel 35% op je plaatsingskosten.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming