×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Elektrische verwarming: Voordelen, mogelijkheden en prijzen

Elektrische verwarming heeft de reputatie vrij duur te zijn. Vooral de verbruikskosten hebben een kwalijke reputatie.

Maar de laatste jaren heeft nieuwe technologie veel zaken veranderd. Elektrische verwarming is heel wat zuiniger geworden tegenover vroeger. Bovendien is het mogelijk om zonnepanelen te koppelen aan je elektrische verwarming, waardoor je verbruikskosten grotendeels of zelfs helemaal wegvallen.

Hoog tijd dus om elektrische verwarming terug in the picture te zetten. Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrische verwarming? En welke elektrische verwarmingstoestellen komen in aanmerking als hoofdverwarming of bijverwarming? Een overzicht!

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van elektrische verwarming

In vergelijking met andere soorten verwarming heeft elektrische verwarming heel wat interessante voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen. Laten we alle voordelen en nadelen eens overlopen.

Voordelen van elektrische verwarming

+ Elektrische verwarming is makkelijk te installeren. Zeker bij decentrale verwarmingstoestellen verloopt de installatie heel vlot. Het toestel wordt bevestigd aan de muur, en vervolgens aangesloten aan het stopcontact. Bij gecentraliseerde elektrische verwarmingssystemen verloopt de installatie gelijkaardig als bij verwarmingssystemen op aardgas of stookolie. Ook de installatiekosten zullen in dit geval ongeveer even hoog liggen.

+ Elektrische verwarming verwarmt een ruimte doorgaans sneller op dan een verwarmingstoestel op aardgas of stookolie. Ook bij het uitzetten koelt de ruimte sneller af. Je hebt dus veel meer controle over de exacte temperatuur.

+ Bij verwarmingstoestellen op elektriciteit verbruik je geen fossiele brandstoffen, zoals aardgas of mazout. Elektrische verwarming is dus milieuvriendelijker. Bovendien schommelt de prijs van fossiele brandstoffen doorgaans veel sterker dan die van elektriciteit.

+ Bij elektrische verwarming worden geen gasleidingen aangelegd of mazout gebruikt. Dit maakt je woning heel wat veiliger.

+ Bij verwarmingstoestellen op aardgas of mazout ben je steeds toegewezen op een energieleverancier. Bij elektrische verwarming kan je je energievoorziening zelf in handen nemen, door zonnepanelen te installeren. Door je stroomvoorziening zelf te voorzien, kan je je verbruikskosten drukken.

Nadelen van elektrische verwarming

Het grootste nadeel van elektrische verwarming zijn de verbruikskosten die soms hoog kunnen oplopen. Maar dit hoeft niet altijd een nadeel te zijn. Zo hangen de verbruikskosten sterk af van het type verwarmingstoestel dat je installeert. De verbruikskosten kan je ook drukken door bijvoorbeeld te verwarmen op nachttarief. En door je elektrische verwarmingstoestellen te koppelen aan een installatie van zonnepanelen kan je je verbruikskosten zelfs helemaal naar nul herleiden. In dat geval blijven er nagenoeg enkel maar voordelen over.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Elektrische hoofdverwarming vs elektrische bijverwarming

Afhankelijk van het type verwarmingstoestel dat je kiest, kan elektrische verwarming ingezet worden als hoofdverwarming of als bijverwarming. Het is belangrijk dat je vooraf goed weet of je verwarmingstoestel als hoofdverwarming dan wel als bijverwarming moet dienen. Sommige toestellen zijn namelijk niet geschikt als hoofdverwarming, omwille van hun hogere verbruik.

Elektrische hoofdverwarming

Elektrische verwarming kan perfect als hoofdverwarming dienen. In dit geval zal het dan gaan om een centraal gestuurd verwarmingssysteem, dat wordt bediend met behulp van een (slimme) thermostaat. Bij moderne verwarmingssystemen kan de bediening zelfs via een app verlopen.

Zoals als vermeld zijn niet alle verwarmingstoestellen geschikt om als hoofdverwarming te fungeren. Voor hoofdverwarming kijk je best naar toestellen zoals accumulatoren, elektrische radiatoren of warmtepompen.

Elektrische bijverwarming

Elektrische verwarming wordt ook vaak toegepast als bijverwarming. Ook hier biedt elektrische verwarming heel wat mooie voordelen. Zo kunnen elektrische verwarmingstoestellen makkelijk los geïnstalleerd worden. Ook kunnen ze een ruimte heel snel opwarmen en terug afkoelen. Ideaal voor ruimtes die niet vaak gebruikt worden.

Voor elektrische bijverwarming komen specifieke toestellen in aanmerking. Vaak kiest men in dit geval voor elektrische vuurtjes, keramische kachels of olieradiatoren.

Wil je een ruimte voor langere tijd verwarmen, dan kies je best voor andere oplossingen, zoals accumulatoren. Deze verwarmingstoestellen worden vaak als centraal verwarmingssysteem toegepast, maar kunnen dus ook decentraal ingezet worden.

Elektrische verwarmingstoestellen: overzicht

Voor elektrische verwarming kan je kiezen uit verschillende verwarmingstoestellen. Elk van deze toestellen heeft z’n eigen specifieke voordelen en eigenschappen.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn één van de meest toegepaste vormen van elektrische verwarming. Ze zijn populair, omdat ze zowel als hoofdverwarming en als bijverwarming geplaatst kunnen worden. Wil je ze gebruiken als hoofdverwarming, dan kies je best voor een duurder model. Deze zijn namelijk energiezuiniger. Voor bijverwarming kan je dan weer beter voor een goedkoper model kiezen.

Hoofdverwarming

In dit geval worden elektrische radiatoren ingepast in een centraal verwarmingssysteem op elektriciteit, dat centraal wordt aangestuurd met behulp van een (slimme) thermostaat. Ook bedienen met een app is in sommige gevallen mogelijk.

Indien je de elektrische radiatoren wil gebruiken als hoofdverwarming, dan kies je best voor een duurder maar energiezuiniger model. De nieuwste generatie elektrische radiatoren zijn compacter dan gewone radiatoren, zijn makkelijker in te passen in je interieur, en werken op basis van accumulatie technologie.

De prijs voor een verwarmingssysteem op basis van elektrische radiatoren begint vanaf 450€ per toestel. Hierin zitten geen plaatsingskosten inbegrepen.

Bijverwarming

Elektrische radiatoren kunnen ook perfect apart geplaatst worden, als bijverwarming in een ruimte die niet vaak gebruikt wordt. De installatie verloopt in dit geval heel eenvoudig. Ze kunnen perfect gemonteerd worden aan een wand, waarna je ze enkel moet aansluiten op het elektriciteitsnet.

Je hebt verschillende soorten elektrische radiatoren. De meest gekende modellen zijn de radiator met muurbevestiging, de verrijdbare radiator en de badkamerradiator.

De prijs voor dit soort radiatoren verschilt sterk al naargelang het model.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische radiatoren en hun voordelen.

Accumulatoren

Ook accumulatoren zijn een populair type verwarmingstoestellen op elektriciteit. In accumulatoren bevinden zich vuurvaste stenen, die ’s nachts worden opgewarmd aan het goedkopere nachttarief. Overdag geven de accumulatoren deze warmte geleidelijk aan af aan de ruimte waar ze geïnstalleerd zijn. Is de warmte volledig afgegeven, maar heb je nog steeds behoefte aan verwarming? Dan kunnen de accumulatoren ook overschakelen op dagtarief.

Door voornamelijk te verwarmen aan het goedkopere nachttarief, kan je veel goedkoper verwarmen. Je bespaart soms tot wel 35% op je energiekosten.

Omwille van de lagere verbruikskosten worden accumulatoren voornamelijk gebruikt als elektrische hoofdverwarming. Wel is het belangrijk dat een specialist op voorhand goed berekent wat de juiste capaciteit moet zijn. Enkel mits de juiste afstelling kan je zo goedkoop en rendabel mogelijk verwarmen.

Bovendien kan je ook hier de accumulatoren koppelen aan zonnepanelen. Hierdoor worden je verbruikskosten nagenoeg herleid tot nul.

Voor accumulatoren mag je rekenen op een prijs vanaf 600 euro per toestel. Voor een prijs op maat doe je er goed aan om offertes op te vragen bij specialisten in je buurt.

Lees hier meer over de verschillende soorten accumulatieverwarming en hun voordelen.

Elektrische vloerverwarming

Ook vloerverwarming kan elektrisch aangestuurd worden. Je kan hier kiezen uit drie soorten elektrische vloerverwarming. Zo kan je kiezen voor vloerverwarming op basis van matten, op basis van een lussensysteem met elektrische kabels, of op basis van een folie met ingebouwde verwarmingsbanen.

Elektrische vloerverwarming heeft een relatief hoog verbruik, waardoor je het best niet als hoofdverwarming gebruikt. Elektrische vloerverwarming is daarom enkel geschikt in ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden, zoals de badkamer.

Net zoals bij accumulatoren, kan je er ook hier voor kiezen om het systeem enkel ’s nachts op te warmen, aan het goedkopere nachttarief. De vloerverwarming geeft deze warmte dan overdag geleidelijk aan af. Via deze manier van verwarmen kan je de verbruikskosten aanzienlijk verlagen.

Qua prijs mag je rekenen op ongeveer 50 euro per m², zonder de plaatsingskosten.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een soort elektrische verwarming op basis van infraroodstralen. Bij dit type verwarming wordt niet de lucht verwarmd, maar wel personen en objecten. Dit is een type verwarming dat door veel mensen als heel aangenaam wordt beschouwd.

Ook hier kan je kiezen tussen meerdere uitvoeringen. Zo zijn er infraroodpanelen, infraroodstralers of kachels en infrarood vloerverwarming. Net zoals bij elektrische vloerverwarming is infraroodverwarming niet altijd even geschikt als hoofdverwarming, aangezien het verbruik soms hoog kan oplopen. Infraroodverwarming moet dus vooraf goed worden afgesteld qua capaciteit, om dit type verwarming rendabel te houden.

Infraroodverwarming, en dan voornamelijk infraroodpanelen, is dan weer heel populair omwille van hun strakke design. Infraroodpanelen zijn heel geschikt voor moderne interieurs.

Daarnaast heeft infraroodverwarming als voordeel dat het heel snel opwarmt en afkoelt. Hierdoor heb je een grote controle op de juiste temperatuur. Daarom worden bv. infraroodstralers en infraroodspiegels wel eens gebruikt in de badkamer.

Lees hier meer over de verschillende soorten infrarood verwarming en hun voordelen.

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn een uitstekend alternatief voor elektrische radiatoren. In plaats van stralingswarmte, zoals bij radiatoren, werken convectoren op basis van convectiewarmte. Dit type warmte verspreidt warme lucht over de ruimte, waardoor die ruimte veel gelijkmatiger verwarmd wordt.

Net zoals andere soorten elektrische verwarming kunnen elektrische convectoren een ruimte heel snel opwarmen, en koelen ze heel snel terug af wanneer je ze uitzet.

Convectoren zijn heel geschikt als bijverwarming, aangezien ze makkelijk gemonteerd kunnen worden aan een wand, en vervolgens aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. Bovendien kan je ook kiezen voor mobiele toestellen.

Een elektrische convector heb je al vanaf 25 euro.

Elektrische kachels

Naast een elektrische convector kan je qua bijverwarming ook nog kiezen voor een elektrische kachel. Net zoals bij convectoren hebben elektrische kachels als voordeel dat ze een kamer heel snel kunnen opwarmen. Bovendien zijn ze makkelijk te installeren.

Het grote nadeel is echter hun hoge verbruik. Daarom gebruik je elektrische kachels best sporadisch.

Ook hier beginnen de prijzen vanaf ongeveer 25 euro.

Warmtepompen

Tot slot kan je ook nog kiezen voor warmtepompen. Lucht lucht warmtepomp genereren warme lucht op basis van de buitenlucht. Een ventilator zuigt de buitenlucht aan, waarna de warmtepomp deze lucht comprimeert en opwarmt. Een binnenunit zal deze opgewarmde lucht binnenshuis terug uitblazen. De compressor wordt elektrisch aangedreven, waardoor een warmtepomp in deze lijst van elektrische verwarmingstoestellen terechtkomt.

Een warmtepomp zou kunnen dienen als hoofdverwarming, indien je in elke belangrijk ruimte in huis een binnenunit aanbrengt. Wel is het zo dat een warmtepomp op de koudste dagen van het jaar niet genoeg warmte kan genereren. Je zal dus nog steeds bijverwarming moeten voorzien, om te kunnen voldoen aan je warmtebehoefte.

Maar daartegenover biedt een warmtepomp heel wat interessante voordelen. Zo is een warmtepomp een heel milieuvriendelijk toestel met een laag verbruik. Bovendien zijn de meeste warmtepompen in staat om in de zomer te verkoelen.

Lucht lucht warmtepompen hebben een vrij dure aanschafprijs. Je kan ze kopen vanaf 1.800 euro. Wel kan je de aanschafprijs makkelijk terugverdienen door z’n zuinige verbruik.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming