×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Doorstromers: compleet overzicht met specificaties en prijs

Je woning van warm water voorzien, dat kan op verschillende manieren. Grofweg moet je de keuze maken tussen een boiler en een doorstromer. Een doorstromer staat ook wel bekend als een doorstroomtoestel of een geiser, en is de meest zuinige van de twee toestellen.

Hoe werkt zo'n doorstromer precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van een doorstromer? En wat is het verschil met een boiler?

In dit artikel:

Hoe werkt een doorstromer?

doorstromer © Shutterstock - Een doorstromer zal enkel water opwarmen wanneer er om gevraagd wordt.

Een doorstromer is een toestel dat instaat voor warmwaterbereiding in een woning of gebouw. Het doet dit volgens het principe dat er enkel water moet worden opgewarmd wanneer er achter gevraagd wordt. Een doorstromer zal dus pas in werking treden wanneer iemand de warmwaterkraan opendraait.

Wanneer iemand warm water uit de kraan tapt, zal een schakelaar de brander in werking zetten. Een vlam wordt ontstoken, en doet het water dat via de waterleiding de brander passeert, opwarmen. Het opgewarmde water wordt meteen naar de kraan verstuurd, waar het verbruikt kan worden.

Een doorstromer zal dus enerzijds aangesloten worden op een energiebron, zoals een aardgasleiding of een stookolietank. Anderzijds is een doorstromer ook aangesloten op de waterleiding.

Kenmerkend aan een doorstroomtoestel is dus dat het water pas wordt opgewarmd wanneer iemand er achter vraagt door de warmwaterkraan open te draaien. Deze werkwijze heeft z'n voordelen en z'n nadelen. Enerzijds is het natuurlijk heel zuinig dat je enkel opwarmt wanneer het nodig is. Anderzijds heb je geen warm water op voorraad. Dat betekent dat je altijd even moet wachten tot het water uit de kraan effectief warm wordt.

Omdat je bij een doorstromer geen water in voorraad houdt, zullen de afmetingen van een doorstromer vaak vrij compact zijn. Een doorstromer kan je dus meestal gewoon aan de muur installeren, waardoor je heel weinig plaats inneemt. De compacte afmetingen maken dit toestel heel interessant voor kleinere woningen en appartementen.

Een doorstromer kan werken op verschillende soorten brandstof. Zo kan je kiezen uit de klassieke energiebronnen, zoals aardgas en stookolie. Maar er zijn ook elektrische doorstromers te verkrijgen, die heel interessant zijn op plaatsen waar geen aardgasaansluiting of mazouttank voorhanden is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


doorstroomtoestel © Shutterstock - Dankzij z'n beperkte afmetingen kan een doorstroomtoestel vaak gewoon aan de wand bevestigd worden.

Doorstromer vs. boiler?

Het alternatief voor een doorstromer is een boiler. Wat is juist het verschil tussen deze twee toestellen?

Daar waar een doorstromer het water pas zal opwarmen wanneer iemand de kraan opendraait, zal een boiler een bepaalde hoeveeelheid water warm houden in een voorraadvat. Wanneer iemand warm water wil, zal dit dus meteen beschikbaar zijn.

Dit betekent dat je met een boiler sneller warm water uit de kraan zal krijgen. Het comfortniveau ligt dus hoger. Bovendien zal je warm water kunnen tappen uit meerdere kranen tegelijk.

Maar er zijn ook nadelen aan een boiler. Zo zijn de afmetingen van een boiler veel groter, aangezien je een soms aanzienlijke hoeveelheid water moet opslaan. Bovendien liggen de energiekosten hoger. Je moet immers die grote hoeveelheid water ten allen tijde warm houden.

Ook op vlak van prijs zijn er verschillen tussen een doorstromer en een boiler. Een doorstromer is veel compacter en makkelijker te installeren. Daarom is de aanschafprijs van een doorstromer veel lager dan die van een boiler. De prijs van een boiler hangt vooral af van de hoeveelheid water die je wil opslaan.

Lees hier meer over de verschillende soorten boilers en hun voordelen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een doorstromer?

Een doorstromer is heel interessant in een aantal specifieke gevallen, en dat komt vooral door de vele voordelen van het toestel. Wat zijn juist die voordelen? En zijn er ook minpuntjes aan een doorstroomtoestel?

Voordelen van een doorstromer

+ Een doorstromer is vooral interessant in kleinere woningen en appartementen dankzij z'n compacte afmetingen. Een doorstromer is meestal klein en licht genoeg om gewoon aan een wand gemonteerd te worden. Hierdoor verlies je heel weinig ruimte.

+ Een doorstromer is omwille van z'n specifieke werking een heel energiezuinig toestel. Water wordt enkel opgewarmd als er om gevraagd wordt. Deze werkingstechniek is veel zuiniger dan die van een boiler, waarbij een grote hoeveelheid water steeds warm gehouden moet worden.

+ Een doorstroomtoestel is heel makkelijk te monteren. Dat komt uiteraard vooral door het lichte gewicht en de compacte afmetingen.

+ Ook de prijs is zeker en vast een voordeel bij een doorstromer. In vergelijking met een boiler is een doorstromer veel goedkoper.

+ Veel doorstromers werken op gas, maar ook stookolie is een mogelijke brandstof voor een doorstroomtoestel. Heb je geen aansluiting op een gasleiding of geen plaats voor een stookolietank? Dan kan je ook kiezen voor een elektrische doorstromer. Dit toestel heeft enkel een stopcontact in de buurt nodig, waardoor het heel makkelijk te installeren is.

Nadelen van een doorstromer

Eén van de nadelen van een doorstromer is dat het water pas wordt opgewarmd wanneer iemand de kraan opendraait. Je moet dus altijd even wachten tot het water warm wordt. Je verbruikt dus altijd een beetje koud water wanneer je aan het wachten bent op het warme water.

Doorgaans kan je met een doorstromer warm water tappen uit slechts 1 kraan tegelijk. Ben je aan het douchen, terwijl iemand anders in de keuken de warmwaterkraan opendraait, dan kan je tijdelijk een gevoel van warmteverlies ervaren.

Welke energiebron gebruiken?

Om sanitair water op te warmen met een doorstromer, heb je een energiebron nodig. Hier heb je dezelfde keuzemogelijkheden als bij een klassieke verwarmingsketel.

Gasdoorstromer

Met een gasdoorstromer verwarm je sanitair water op aardgas. Dit is één van de meest voorkomende types doorstromers. Aardgas is een logische keuze wanneer je woning is aangesloten op een aardgasleiding. Je doorstromer is dan makkelijk aan te sluiten. Bovendien is aardgas een betrouwbare energiebron, die heel het jaar door beschikbaar is.

Het nadeel van aardgas is dat je nog steeds afhankelijk blijft van een energieleverancier, en dus ook van z'n prijzen. Aardgas is een fossiele brandstof, waarvan de voorraad jaar na jaar slinkt. De verwachting is dus dat de prijs van aardgas de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Lees hier meer over de verschillende soorten gasdoorstromers en hun voordelen.

Doorstromer op mazout

Een doorstromer kan ook op stookolie werken. In tegenstelling tot bij een gasdoorstromer ben je bij een doorstromer op mazout zelf verantwoordelijk voor de opslag van de brandstof. Stookolie wordt bewaard in een stookolietank. Hiervoor moet je de nodige ruimte voorzien.

Net als aardgas is ook huisbrandolie een betrouwbare energiebron, die het hele jaar door beschikbaar is. Je bent uiteraard zelf wel verantwoordelijk voor het bijvullen van je stookolietank.

Ook hier blijf je wel afhankelijk van een energieleverancier en z'n schommelende prijzen.

Elektrische doorstromer

Heb je geen aansluiting op een aardgasleiding, of heb je geen plaats voor een stookolietank? Dan kan je kiezen voor een elektrische doorstromer. Dit is een doorstromer die werkt op basis van elektriciteit.

Het grote voordeel van dit type doorstromers is ongetwijfeld de makkelijke installatie. Een elektrische doorstromer hoeft niet te worden aangesloten op een aardgasleiding of een stookolietank. Enkel een eenvoudig stopcontact is voldoende.

Elektrische doorstromers zijn dus vooral interessant wanneer aardgas of stookolie geen optie zijn. Ook wanneer je geen zin hebt om bestaande leidingen door te trekken, kan je kiezen voor zo'n doorstromer op elektriciteit.

Het nadeel van een elektrische doorstromer is uiteraard z'n hoge verbruikskost. Verwarmen op elektriciteit is duur.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische doorstromers en hun voordelen.

Vermogen en debiet

Bij een boiler zal het volume aan beschikbaar warm water afhankelijk zijn van de inhoud van het voorraadvat. Een doorstromer wordt echter aangesloten op de waterleiding. Wil dit dan zeggen dat je onbeperkt warm water kan aftappen?

Niet echt. De hoeveelheid warm water die je kan aftappen met een doorstromer wordt bepaald op basis van het debiet. Dit kan schommelen tussen de 10 en de 16 liter per minuut. Het exacte debiet wordt bepaald op basis van het vermogen van je doorstromer, maar bijvoorbeeld ook op basis van de diameter van je leidingen.

Wil je graag een idee hebben van het debiet waarop je moet mikken? Een douche verbruikt ongeveer 7 à 12 liter per minuut, bij een gewone badkraan zit je makkelijk aan een verbruik van 16 liter per minuut.

Wat is de prijs van een doorstromer?

De prijs die je betaalt voor een doorstromer hangt af van een aantal factoren. Vooral het vermogen en debiet zullen een rol spelen in de prijs. Ook zaken als merk, energiebron en installatiekosten hebben een invloed op de prijs.

De kleinste doorstromers beginnen aan een prijs van zo'n 150 euro. Wil je echter een kwalitatieve doorstromer van een goed merk en een acceptabel debiet voor een gemiddeld gezin? Dan zal de prijs eerder schommelen tussen de 750 euro en de 1.750 euro.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming