×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Convectoren: compleet overzicht met specificaties en prijs

Voor het genereren van woningverwarming heb je verschillende opties. De meeste mensen doen hiervoor een beroep op een traditionele verwarmingsketel. Maar ook voor het afgeven van die warmte kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Radiatoren zijn uiteraard een veel gekozen optie. Maar daarnaast kan je ook kiezen voor convectoren.

Wat zijn convectoren juist? Hoe werken ze? En waarom zou je ze kiezen boven radiatoren?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat zijn convectoren?

Convectoren zien er een beetje uit zoals radiatoren. Ze worden in elke kamer in huis geplaatst, en hebben als functie om warmte af te geven en de ruimte op te warmen.

Convectors zijn beschikbaar in tal van uitvoeringen. Ze zijn doorgaans iets kleiner dan radiatoren, maar genereren toch evenveel warmte. Indien je meer vermogen wil, dan kan je ook kiezen voor convectoren met een dubbele warmtewisselaar.

Ook qua design heb je verschillende opties. Ze kunnen perfect een omkasting krijgen, waardoor ze minder hard opvallen in je interieur. Wie ze helemaal uit het interieur wil bannen, heeft ook de mogelijkheid om ze in te bouwen in de muur of in de vloer. In dat geval zijn enkel roosters te zien. Dat is bijvoorbeeld handig indien je grote raampartijen hebt die tot op de vloer doorlopen.

Waarbij radiatoren vooral werken op basis van stralingswarmte, zullen convectoren vooral werken op basis van convectiewarmte. Convectoren geven zo’n 90% convectiewarmte af en 10% stralingswarmte. Bij radiatoren is de verhouding 50 tot 75% stralingswarmte, en de rest convectiewarmte. Om het verschil tussen radiatoren en convectoren goed te kunnen begrijpen, moeten we dus ook het verschil tussen stralingswarmte en convectiewarmte goed begrijpen.

Convectiewarmte vs stralingswarmte

Warmte kan op verschillende manieren worden overgebracht. We kunnen een onderscheid maken tussen stralingswarmte en convectiewarmte.

Stralingswarmte

Bij stralingswarmte wordt de warmte overgebracht via horizontale warmtegolven. Het is een directe vorm van verwarmen, die bij veel mensen voor een aangenaam gevoel zorgt.

Stralingswarmte heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van convectiewarmte.

+ Stralingswarmte wordt over het algemeen beschouwd als gezonder, aangezien het geen stofdeeltjes in beweging brengt. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij convectiewarmte.

+ Er zijn nogal wat mensen die stralingswarmte als aangenamer en warmer ervaren.

+ Radiatoren die werken op basis van stralingswarmte warmen minder snel op, en koelen ook minder snel af. Je hebt dus minder te maken met bruuske temperatuurschommelingen.

Convectiewarmte

In tegenstelling tot stralingswarmte wordt convectiewarmte beschouwd als een indirecte vorm van verwarming. In dit geval wordt koude lucht onderaan de convectoren aangezogen, en in de convector langs een inwendig verwarmingselement geleid. Dit zet de koude lucht om in warme lucht. De verwarmde lucht wordt dan bovenaan de convector terug in de kamer geblazen.

De warme lucht koelt vervolgens af en zakt af naar beneden. Daar wordt het weer opgezogen door de convector, waarna het hele proces terug opnieuw begint.

Convectiewarmte heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van stralingswarmte.

+ In vergelijking met stralingswarmte wordt een ruimte via convectiewarmte veel sneller opgewarmd.

+ Als je een convector uitzet, dan koelt deze ook heel snel terug af. Je hebt dus veel minder te maken met restwarmte, waardoor je ook veel minder energie verspilt.

+ In tegenstelling tot bij een radiator wordt een convector niet zo heel warm. Dat komt omdat het inwendige verwarmingselementen ook nog wordt afgeschermd door een plaat en een rooster. Je zou dus kunnen stellen dat een convector veiliger is dan een radiator.

Lees hier meer over de verschillende soorten radiatoren en hun voordelen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van convectoren?

Convectoren hebben heel wat mooie voordelen te bieden. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Hier lijsten we alle voordelen en nadelen van convectoren nog eens op.

Voordelen van convectoren

+ Omdat ze werken op basis van convectiewarmte, kunnen convectoren een ruimte veel sneller op de juiste temperatuur brengen dan radiatoren. Daarnaast kunnen ze ook een ruimte snel terug doen afkoelen eens je de convectoren uitzet. Je hebt dus veel meer controle over de juiste temperatuur dan bij radiatoren.

+ Convectoren kunnen veel beter worden geïntegreerd in het interieur dan radiatoren. Zo kan je ze bijvoorbeeld voorzien van een omkasting, waardoor ze veel minder opvallen. Convectoren zijn over het algemeen ook kleiner, aangezien er relatief gezien veel sneller kunnen opwarmen dan radiatoren. Tot slot is het zelfs mogelijk om convectoren in te bouwen, waardoor enkel nog maar een rooster te zien is.

+ Convectoren verbruiken minder energie dan radiatoren, omdat ze veel minder tijd nodig hebben om op te warmen, en minder lang blijven naverwarmen. Gemiddeld heb je zo’n 10% minder energieverbruik dan bij radiatoren.

+ Omwille van het lagere verbruik zijn convectoren milieuvriendelijker dan radiatoren.

+ Bij convectiewarmte wordt warme lucht wordt naar boven geblazen, waar het zich verspreid over een ruimte en dan neerdaalt. Convectoren verwarmen een ruimte dus op een meer gelijkmatige manier. Bij stralingswarmte kan je wel eens temperatuurverschillen opmerken in één en dezelfde ruimte.

Nadelen van convectoren

Bij convectiewarmte wordt warme lucht in een kamer geblazen. Dit brengt de lucht in de kamer in beweging. Hierdoor kunnen zich ook stofdeeltjes gaan verplaatsen, wat nadelig is voor mensen met allergieën. Convectiewarmte is wat dat betreft dus iets ongezonder dan stralingswarmte.

Convectoren gaan over het algemeen minder lang mee dan radiatoren.

Convectoren zijn gemiddeld ook iets duurder dan radiatoren.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming