×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gascondensatieketels: Werking, voordelen en richtprijzen

Een gascondensatieketel is een zuinige gasketel, die door z’n lage verbruik en z’n hoge rendement heel wat mooie troeven op tafel kan leggen. In vergelijking met een traditionele gasketel is een condenserende gasketel veel interessanter voor zowel het milieu als je portemonnee.

Hoe werkt zo’n gascondensatieketel juist? Wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van andere verwarmingsketels? En hoeveel bedraagt de prijs?

In dit artikel:

Hoe werkt een gascondensatieketel?

Bij een traditionele gasketel vindt een verbranding van aardgas plaats, waarna de rookgassen via de schoorsteen afgevoerd worden.

Een gascondensatieketel werkt volgens het principe van condensatie. Bij een condenserende gasketel wordt de energie uit de rookgassen gerecupereerd, en ook gebruikt voor het verwarmen van de woning. Als gevolg hiervan ligt het rendement van een gascondensatieketel hoger dan die van een traditionele verwarmingsketel op gas. Terwijl het rendement van een gewone gasketel rond de 92% schommelt, kan een gascondensatieketel een rendement tot 109% behalen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een gascondensatieketel?

Een gascondensatieketel heeft heel wat interessante voordelen in vergelijking met andere verwarmingsketels. Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan condenserende ketels op gas. Hier volgt een overzicht van alle voordelen en nadelen.

Voordelen van een gascondensatieketel

+ Omdat rookgassen worden gerecupereerd, stoot een gascondensatieketel minder CO2 en andere gassen uit. Dit maakt een condenserende gasketel veel milieuvriendelijker dan een traditionele gasketel.

+ Een gascondensatieketel heeft dankzij z’n unieke werking een veel lager verbruik dan een gewone gasketel. Het verbruik kan tot wel 35% lager liggen. Bovendien kan de gascondensatieketel zich aan de vraag aanpassen, dankzij een modulerende brander.

+ Het rendement van een gascondensatiekatel ligt met 109% veel hoger dan dat van een hoogrendementsketel (92%).

+ Er zijn verschillende modellen beschikbaar, al naargelang het vermogen van de ketel. Zo kan je kiezen tussen een condenserende gaswandketel en een condenserende gasvloerketel. De gaswandketels zijn heel compact, en kunnen heel eenvoudig geïnstalleerd worden. Ze zijn veel compacter dan bijvoorbeeld een mazouttank.

+ Een gascondensatieketel is snel te plaatsen. Dit bespaart je een hoop installatiekosten.

+ Condenserende gasketels zijn makkelijk te combineren met andere toestellen. Denk bijvoorbeeld maar aan zonnepanelen, warmtepompen of thermostaten.

+ Voor het plaatsen van een gascondensatieketel kom je in aanmerking voor premies en andere financiële voordelen. Een overzicht van deze financiële voordelen vind je verderop in dit artikel.

Nadelen van een gascondensatieketel

De condensatieketel op gas is iets duurder dan een gewone gasketel. De hoge aanschafkost is echter makkelijk terug te verdienen dankzij het hogere rendement van de condensatieketel. Bovendien kan je de aanschafprijs drukken dankzij de premies die je kan krijgen.

Een gascondensatieketel werkt op basis van aardgas. Je bent dus nog steeds afhankelijk van een energieleverancier, en de variabele gasprijzen die daarmee gepaard gaan.

Bij een condensatieketel worden de rookgassen opgevangen, waarna de energie in die gassen opnieuw gebruikt worden om de woning op te warmen. Om die rookgassen te kunnen opvangen, moeten soms extra werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo moet in sommige gevallen een extra afvoerpijp geplaatst worden.

Hoe een gascondensatieketel onderhouden?

Net zoals andere gasketels moet ook een condenserende ketel op gas regelmatig onderhouden worden. In ons land is een tweejaarlijks onderhoud trouwens verplicht voor gasketels met een vermogen van meer dan 20 kW. Ook gascondensatieketels vallen dus onder die verplichting.

Maar ook indien een onderhoud niet verplicht is, is het ten zeerste aan te raden om regelmatig een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Dit onderhoud zorgt ervoor dat je ketel efficiënt blijft werken, en dat het rendement hoog blijft.

Het onderhoud van een gasketel moet steeds worden uitgevoerd door een erkend technicus, en verloopt steeds volgens een aantal regels. Zo wordt de uitstoot van de verbrandingsgassen gecontroleerd, en wordt de brander gereinigd en eventueel opnieuw ingesteld.

Voor het onderhoud van je gascondensatieketel heb je verschillende mogelijkheden qua prijs. Je kan er voor kiezen om zelf een technicus te contacteren, en een eenmalig onderhoud te laten uitvoeren. Zo’n onderhoudsbeurt kost doorgaans tussen de 70 en de 90 euro.

Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een onderhoudscontract. In dit geval sluit je een contract af met een gespecialiseerde firma, waarbij ze op regelmatige tijdstippen bij je langskomen om je ketel te onderhouden. Zo’n onderhoudscontract heeft als voordelen dat je niet zelf hoeft te denken aan je onderhoud van je gasketel, en dat de gemiddelde kostprijs van een onderhoudsbeurt doorgaans iets lager ligt dan bij een eenmalig onderhoud. Bovendien worden eventuele problemen tijdig gedetecteerd, en vermijd je dus grotere problemen in de toekomst.

Wat is de prijs van een gascondensatieketel?

De prijs van een gascondensatieketel hangt in de eerste plaats af van het vermogen van de ketel. Dat vermogen wordt voornamelijk bepaald op basis van je warmtebehoefte. Een gezin met drie kinderen heeft een gasketel nodig met een groter vermogen dan een alleenstaande of een koppel zonder kinderen. Hoeveel vermogen jij juist nodig hebt, kan een vakman perfect voor jou bepalen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die een invloed hebben op de prijs. Denk bijvoorbeeld maar aan de installatiekosten.

De prijs van een condenserende gasketel schommelt tussen de 1.500 en de 4.000 euro, afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt. Deze prijzen zijn inclusief BTW, maar exclusief plaatsingskosten. De kost voor het plaatsen van je ketel hangt af van vakman tot vakman, en schommelt tussen de 250 en de 500 euro.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming