×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Stookolieketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een woning kan niet zonder verwarmingsketel. Deze staat in om de woning op een aangename leeftemperatuur te krijgen. Maar welke energiebron dat verwarmingstoestel gebruikt, daar heb je nogal wat keuze in. Ondanks de opkomst van hernieuwbare energiebronnen, blijven de verwarmingsketels op basis van fossiele brandstoffen nog steeds zeer aanwezig. Naast gasketels zijn er in vele huishoudens nog steeds veel stookolieketels te vinden.

Hoe werkt zo’n stookolie ketel juist? Welke voordelen en nadelen heeft een stookolieketel ten opzichte van andere verwarmingsketels? En wat zijn de alternatieven voor een stookolieketel?

In dit artikel:

Hoe werkt een mazoutketel?

In tegenstelling tot bij een gasketel, waar de energiebron wordt aangevoerd via de aardgasleiding van de energieleverancier, moet je bij een mazoutketel zelf instaan voor de opslag van je energiebron. Mazout wordt opgeslagen in een mazouttank of stookolietank.

De mazout zal via een leiding naar de brander in de stookolieketel gepompt worden. Eerst wordt de mazout er verneveld in kleine hoeveelheden. Nadien wordt deze vernevelde mazout ontvlamd in de brander, met behulp van een elektrische vonk.

Het ontbranden van de mazout levert warmte op, en die warmte wordt gebruikt om water in een gesloten watercircuit te verwarmen. Het opgewarmde water wordt vervolgens rondgepompt naar de warmtelichamen, waar de warmte wordt afgegeven aan de verschillende kamers in huis.

Oliecondensatieketels

Bij traditionele stookolieketels laat men de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding verloren gaan via de schoorsteen. Dat is jammer, want in deze rookgassen zit ook nog bruikbare energie. Traditionele stookolieketels zijn dus niet zo efficiënt, en dat is ook de reden waarom ze niet meer te verkrijgen zijn.

Tegenwoordig zijn enkel nog stookolieketels beschikbaar die werken volgens de condensatietechniek. Deze oliecondensatieketels zullen de energie in de rookgassen van de initiële verbranding recupereren, en hiermee het retourwater voorverwarmen. Het voordeel van deze techniek is dat het rendement van je ketel kan stijgen tot 90% en hoger. Een groot verschil met de conventionele stookolieketels, waar het rendement slechts 60 à 70% bedraagt. Je bespaart met andere woorden energie, en dat is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Lees hier meer over de verschillende soorten condensatieketels en hun voordelen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een stookolieketel?

Stookolieketels hebben een aantal interessante voordelen ten opzichte van andere verwarmingsketels. Maar er zijn ook enkele minpuntjes aan stookolieketels. Een overzicht van de voornaamste voordelen en nadelen.

Voordelen van een mazoutketel

+ Mazout is een vrij veilige energiebron. Zo kan stookolie niet ontbranden onder een temperatuur van 55° Celsius. In normale omstandigheden is er dus geen ontploffingsgevaar.

+ Tegenwoordig zijn enkel nog stookolieketels op basis van condensatietechniek te verkrijgen. Dit zijn mazoutketels met een hoog rendement. De beste ketels halen een rendement van bijna 100%. Een groot verschil met de conventionele mazoutketels van vroeger, die een rendement van slechts 60 à 70% haalden. Je hoeft bij de aankoop van een nieuwe stookolieketel dus niet te vrezen voor een te laag rendement.

+ Bij een mazoutketel sta je zelf in voor de opslag van je energiebron. Dit heeft z’n nadelen, maar zeker ook z’n voordelen. Zo ben je niet afhankelijk van het netwerk van een energieleverancier. De aansluiting op de aardgasleiding van een netbeheerder gaat vaak gepaard met extra kosten.

+ Je kan ook makkelijk inspelen op de prijs. Zo is het natuurlijk interessant om je mazouttank te laten bijvullen wanneer de mazoutprijs op z’n laagst staat. Uiteraard moet je dan wel zelf de stookolieprijs in het oog houden.

Nadelen van een mazoutketel

Mazout wordt opgeslagen in een stookolietank of mazouttank. Je moet de nodige ruimte voorzien om deze mazouttank te plaatsen. Bovendien moet de mazouttank goed bereikbaar zijn voor de energieleverancier.

De aanschafkost voor een mazoutketel is hoger dan die van een gasketel.

Een stookolieketel moet elk jaar gekeurd worden. Dat is een nadeel ten opzichte van een gasketel, die slechts om de twee jaar gekeurd moet worden. Het onderhoud van een mazoutketel is ook iets duurder.

Ook op vlak van ecologie heeft een gasketel een streepje voor. Mazout is minder milieuvriendelijk dan aardgas.

De verkoop van stookolieketels staat al een tijdje ter discussie. Binnenkort is het niet meer mogelijk om een stookolieketel te plaatsen wanneer je in je straat toegang hebt tot een aardgasaansluiting.

Hoe verloopt het onderhoud van een mazoutketel?

Net zoals andere verwarmingsketels moet ook een mazoutketel verplicht onderhouden worden. Een mazoutketel moet jaarlijks een verplichte onderhoudsbeurt krijgen. Dat is dus frequenter dan een gasketel, waar het verplichte onderhoud slechts om de twee jaar moet plaatsvinden.

Tijdens het onderhoud wordt voornamelijk de ketel zelf gecontroleerd, maar ook de verbranding en de afvoer krijgen een nazicht.

Keuring

Vooraleer je een nieuwe mazoutketel in gebruik neemt, moet de mazouttank eerst nog gecontroleerd en gekeurd worden. Nadien moet de mazouttank om regelmatige tijdstippen terug gekeurd worden.

Hoe vaak de mazouttank opnieuw gekeurd moet worden, hangt af van verschillende factoren. Zo zullen het volume van de tank, de precieze locatie (bovengronds of ondergronds) en de ligging (buiten of binnen) een rol spelen in het bepalen van de te volgen procedure van de keuring.

Mazoutketel vervangen? Wat zijn de alternatieven?

Heb je een oude mazoutketel staan, en is deze aan vervanging toe? Een oude en inefficiënte mazoutketel vervangen door een moderne verwarmingsketel kan je heel wat doen besparen op je energiefactuur. Om mensen hiervan bewust te maken, wordt er zelfs een premie voor uitgekeerd door de overheid.

Wat zijn de alternatieven voor je oude stookolieketel?

Gasketel

Eén van de populairste alternatieven voor een stookolieketel is nog steeds een gasketel. Net als een stookolieketel is ook een gasketel het hele jaar door heel betrouwbaar. Aardgas wordt geleverd door de energieleverancier, en is het hele jaar door beschikbaar.

Een gasketel heeft als voordeel dat het qua aanschaf veel goedkoper is dan een stookolieketel. Bovendien verloopt de installatie vrij eenvoudig.

Uiteraard moet er wel een aansluiting op de aardgasleiding zijn in je straat. Is deze niet aanwezig, dan moet je opnieuw kiezen voor een stookolieketel of een ander alternatief.

Lees hier meer over de verschillende soorten gasketels en hun voordelen.

Warmtepomp

De laatste jaren worden verwarmingsketels op basis van hernieuwbare energiebronnen steeds populairder. Eén van de exponenten van die stijgende populariteit is de warmtepomp. Met zo’n warmtepomp ga je warmte genereren op basis van de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater.

Er zijn dus verschillende soorten warmtepompen waaruit je kan kiezen, afhankelijk van de energiebron die wordt gebruikt door de warmtepomp. Lucht warmtepompen onttrekken warmte uit de omgevingslucht. Ze zijn het goedkoopst, maar hun rendement is lager dan die van de geothermische warmtepompen.

Geothermische warmtepompen zijn dan weer veel duurder in aanschaf, maar leveren een hoger rendement.

Warmtepompen werken op basis van lage temperatuurverwarming. Dit betekent dat je woning hieraan aangepast moet worden. Zo moet je woning voldoende geïsoleerd zijn, en moeten ook je warmtelichamen werken op basis van lage temperatuurverwarming. Denk bv. aan vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Biomassaketel

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een biomassaketel als alternatief voor je stookolieketel. Een biomassaketel gebruikt biomassa als energiebron. Voorbeelden van biomassa zijn houtsnippers, brandhout en pellets.

Voornaamste voordelen van een biomassaketel zijn opnieuw het ecologische karakter (biomassaproducten worden ecologisch verantwoord aangekweekt) en het voordelige verbruik. Bovendien stoot je weinig uit, en kan je hiervoor zelfs een premie krijgen van de overheid.

Nadeel is dan weer dan een biomassaketel relatief duur is qua aankoopkost.

Lees hier meer over de verschillende soorten biomassaketels en hun voordelen.

Wat is de prijs van een stookolieketel?

De prijs die je betaalt voor een nieuwe ketel op mazout hangt af van het vermogen en het rendement van de ketel. Voor een ketel met het Optimaz-label betaal je een prijs rond de 4.000 euro. Kies je voor een condensatieketel op mazout met het Optimaz Elite-label, dan stijgt de prijs richting de 7.500 euro.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming