×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Oliecondensatieketels: Werking, voordelen en richtprijzen

Stookolieketels hebben de laatst jaren een ietwat slechte reputatie opgebouwd. Ze worden beschouwd als energieverslindend en slecht voor het milieu. Het gaat zelfs zo ver dat de verkoop van traditionele stookolieketels verboden is geworden.

Maar net zoals gasketels zijn ook stookolieketels de laatste jaren heel wat innovatiever geworden. Stookolieketels op condensatie zijn hier een mooi voorbeeld van. Oliecondensatieketels zijn veel energiezuiniger dan de traditionele stookolieketels. Hierdoor zijn ze ook beter voor het milieu.

Hoe werken stookoliecondensatieketels juist? Wat zijn hun voordelen en nadelen? En waarop moet je letten wanneer je je oude mazoutketel wil vervangen door zo'n nieuwe condensatieketel?

In dit artikel:

Hoe werkt een oliecondensatieketel?

De voornaamste functie van verwarmingsketels is het opwarmen van water, dat vervolgens gebruikt wordt voor het verwarmen van je woning. Een verwarmingsketel kan hiervoor verschillende energiebronnen gebruiken. Bij een mazoutketel wordt warmte gegenereerd door stookolie te verbranden.

Bij traditionele stookolieketels worden de rookgassen die vrijkomen bij die verbranding gewoon via de schoorsteen naar buiten geleid. En dat is zonde, want in die rookgassen zit nog veel bruikbare warmte-energie.

En net daar speelt een condensatieketel op in. Een condensatieketel zal de warmte in de rookgassen proberen te recupereren door die gassen te condenseren. De warmte die hieruit gewonnen wordt, zal worden gebruikt om het koude retourwater voor te verwarmen. Het opgewarmde retourwater zal daarna naar de warmtewisselaar worden gestuurd, om verder op te warmen.

Omdat het retourwater vooraf al op een warme temperatuur werd gebracht, moet de verwarmingsketel minder stookolie verbruiken om het water op de juiste temperatuur te brengen. Hierdoor bespaar je energie.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een oliecondensatieketel?

Een condenserende stookolieketel heeft heel wat interessante voordelen te bieden. Maar er zijn ook enkele minpuntjes. Dit is een overzicht van de voornaamste voordelen en nadelen.

Voordelen van een oliecondensatieketel

+ Een condenserende stookolieketel is een pak zuiniger dan een klassieke stookolieketel. In sommige gevallen kan je tot wel 70% besparen op je energiekosten. Zelfs een perfect werkende mazoutketel vervangen door een nieuwe condensatieketel is in vele gevallen voordeliger, omwille van de lagere energiekosten.

+ Omdat een condensatieketel een pak zuiniger is, is het ook veel milieuvriendelijker. Met een condenserende mazoutketel draag je je steentje bij tot een beter milieu.

+ Stookolie is en blijft een relatief goedkope energiebron. Huisbrandolie en aardgas zijn qua prijs te vergelijken met elkaar, al schommelt de prijs van stookolie heel sterk. In vergelijking met elektriciteit is stookolie zo'n 4 keer goedkoper.

+ Stookolie is een betrouwbare energiebron. Het is heel het jaar door beschikbaar en geeft ook in de wintermaanden een goed rendement.

+ Je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe condensatieketel wordt aangemoedigd door de overheid. Daarom kan je premies bekomen indien je beslist om je mazoutketel te vervangen door een nieuwer exemplaar, zelfs indien je mazoutketel nog goed werkt.

Nadelen van een oliecondensatieketel

Hoewel een oliecondensatieketel al veel milieuvriendelijker is dan een gewone stookolieketel, blijf je nog steeds gebruik maken van fossiele brandstoffen.

Net als bij een gewone stookolieketel heb je ook bij een condenserende mazoutketel nog steeds een stookolietank nodig, om de huisbrandolie in te bewaren. Deze tank heeft vaak vrij grote afmetingen, waardoor het nogal wat ruimte kan innemen.

Stookolie is onderhevig aan sterk fluctuerende prijzen. Je moet dus zelf een beetje de prijzen in de gaten houden en goedkoop inkopen.

Oude mazoutketel vervangen door condensatieketel

Omdat een moderne oliecondensatieketel veel zuiniger is dan een oude mazoutketel, is het steeds interessant om je oude ketel te vervangen door een nieuwe. De investering voor je nieuwe condensatieketel zal je makkelijk kunnen terugverdienen door de energiebesparing die je doet.

Zelfs wanneer je oude mazoutketel nog perfect werkt, is het nog steeds interessant om deze te vervangen door een nieuwe. Om je daarvan te overtuigen, moedigt de overheid je aan door middel van premies.

Wil je je oude mazoutketel vervangen door een condenserende mazoutketel, dan moet je wel met een aantal punten rekening houden bij de installatie. Zo moet je bij een condensatieketel speciale buizen aanbrengen voor de afvoer van de rookgassen. Je zal dus in je schoorsteen een speciale afvoer moeten laten monteren, indien je je nieuwe oliecondensatieketel wil aansluiten op de schoorsteen. In vaktermen spreekt men dan over het 'tuberen' van de schoorsteen.

Hoe een stookoliecondensatieketel onderhouden?

Elk verwarmingstoestel dat wordt aangesloten op de cv-installatie moet periodiek een verplicht onderhoud krijgen. De frequentie van dit onderhoud hangt af van het type verwarmingsketel.

Voor stookolieketels moet het verplicht onderhoud jaarlijks plaatsvinden. Verwarmingsketels op gas moet slechts 1 keer om de twee jaar een verplicht onderhoud krijgen.

Wat is de prijs van een oliecondensatieketel?

In vergelijking met een traditionele stookolieketel werkt een condensatieketel op basis van innovatievere technologie. Je haalt met een oliecondensatieketel een hoger rendement dan met een gewone mazoutketel. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de prijs voor een oliecondensatieketel iets duurder is dan die van een gewone mazoutketel.

De prijs voor een condenserende mazoutketel hangt af van verschillende factoren, zoals het merk en het gewenste vermogen. Je mag je verwachten aan een prijs die kan schommelen tussen de 2.500 en de 5.000 euro. Hou er rekening mee dat je soms met extra kosten zit omwille van de speciale afvoer die geplaatst moet worden. Om hiervan een prijsidee te krijgen, kan je best enkele offertes opvragen bij verschillende installateurs, omdat de prijs hier sterk afhankelijk is van je persoonlijke situatie.

Welke premies voor een oliecondensatieketel?

Omdat een condensatieketel veel zuiniger en milieuvriendelijker is dan een gewone mazoutketel, wordt de investering in zo'n condensatieketel aangemoedigd door de overheid. Je kan voor de aankoop van een condensatieketel een premie krijgen, die wordt uitgekeerd door de netbeheerder.

De premie van de netbeheerder is echter enkel geldig voor zogenaamde beschermde afnemers. Dit zijn bv. mensen met een handicap, of mensen die leven van een leefloon.

Het premiebedrag bedraagt 1.800 euro, en is gelimiteerd tot 40% van het factuurbedrag.

Naast de premie van de netbeheerder kan je ook een renovatiepremie aanvragen. Deze premie is specifiek bedoeld voor mensen die renovatiewerken aan hun woning uitvoeren, met de bedoeling deze energiezuiniger te maken. De renovatiepremie kan je dus niet enkel aanvragen voor een condensatieketel, maar ook nog voor andere werken.

Met een renovatiepremie krijg je 20% of 30% van je facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Het bedrag van de factuur moet minimaal 2.500 euro bedragen, terwijl het maximumbedrag dat je mag inzenden gelimiteerd is tot 7.500 euro.

Tot slot kan je in sommige gemeenten ook een premie krijgen voor het installeren van een nieuwe condensatieketel. Het loont dus de moeite om je te informeren bij het gemeentebestuur.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming