×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Lagetemperatuurverwarming: Werking, voordelen en prijzen

Lage temperatuurverwarming is een zuinige en energievriendelijke manier van verwarmen. Het is een soort verwarming dat steeds interessanter wordt, aangezien woningen alsmaar beter geïsoleerd worden.

Hoe werkt lage temperatuurverwarming juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit type verwarming? En welke verwarmingstoestellen komen in aanmerking voor lage temperatuurverwarming? We zoeken het uit in dit artikel.

In dit artikel:

Wat is lage temperatuurverwarming (LTV)?

Lage temperatuurverwarming wordt ook wel eens afgekort tot LTV. Bij een verwarmingssysteem op basis van lage temperatuur zal de aanvoertemperatuur van het water veel lager zijn dan bij traditionele verwarming. De aanvoertemperatuur schommelt tussen de 35° à 55° Celsius, terwijl dit bij traditionele verwarming op hoge temperatuur doorgaans tussen de 75 à 85° Celsius is.

Om de verwarming op lage temperatuur even goed te kunnen afgeven in de ruimte, zijn grotere warmtelichamen nodig. Men kiest dan voor overgedimensioneerde radiatoren of vloerverwarming.

Lage temperatuurverwarming is vooral interessant omdat de ketel minder hard moet stoken om de temperatuur constant te houden. Hierdoor bespaar je energie. Dat is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Omdat je werkt met verwarming op lage temperatuur, moet je extra aandacht besteden aan de isolatie van je woning. Heb je teveel koudebruggen, dan zal de verwarming veel te snel verdwijnen, en is je lage temperatuurverwarming niet rendabel meer. Lage temperatuurverwarming is dus enkel interessant als je woning goed geïsoleerd is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van lage temperatuurverwarming?

We haalden al enkele interessante troeven van lage temperatuurverwarming aan, maar de lijst was zeker nog niet volledig. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van lage temperatuurverwarming.

Voordelen van lage temperatuurverwarming

+ Bij lage temperatuurverwarming ligt de temperatuur van het aanvoerwater veel lager. Je verwarmingsketel hoeft dus minder hard te stoken, waardoor je minder brandstof verbruikt. Je energiefactuur zal dan ook lager liggen bij LTV. In sommige gevallen kan je tot wel 30% besparen op je verbruikskosten.

+ Minder brandstof verbruiken is niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. LTV is een heel milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

+ Verwarming op lage temperatuur is een heel aangenaam type verwarming. Bij lage temperatuurverwarming kan je de verwarming veel beter op een constante temperatuur houden, waardoor je minder last hebt van grote temperatuurschommelingen. Dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

+ Lage temperatuurverwarming verspreidt zich veel beter in een ruimte. Je hebt ook minder last van sterke luchtstromen. Hierdoor komen stofdeeltjes niet in beweging, en dat is interessant voor mensen met allergieën.

+ Kies je voor vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming, dan heb je geen radiatoren nodig. Hierdoor maak je ruimte vrij voor het zetten van bv. meubels.

+ Bij sommige verwarmingssystemen is het ook mogelijk om te koelen. Dat is bv. het geval bij bepaalde types warmtepompen. Dat komt omdat de temperatuur van de aardbodem in de zomer koeler is dan de buitenlucht.

Nadelen van lage temperatuurverwarming

Bij lage temperatuurverwarming heb je grotere warmteafgiftesystemen nodig. Dat kan bijvoorbeeld vloerverwarming of overgedimensioneerdee radiatoren zijn. Omwille van de grotere afmetingen van de warmtelichamen heeft lage temperatuurverwarming meer tijd nodig om op te warmen

In tegenstelling tot hoge temperatuurverwarming wordt lage temperatuurverwarming veel minder frequent aan- en afgeschakeld. Lage temperatuurverwarming blijft constant warmte afgeven, ook als de zon je woning extra verwarmt. Hierdoor kan het binnen soms té warm worden.

Bij vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming zitten de leidingen verstopt. Hierdoor moet je steeds opletten indien je bijvoorbeeld een gaatje wil boren.

Compatibele verwarmingssystemen voor lage temperatuurverwarming

Niet elk verwarmingstoestel of warmtelichaam is geschikt voor lage temperatuurverwarming. Je hebt er speciale cv-ketels en warmteafgiftesystemen voor nodig.

Verwarmingsketels

Voor een rendabel LTV-systeem heb je een LTV-ketel nodig. Deze verwarmt het aanvoerwater op een veel lagere temperatuur dan een gewone CV-ketel.

Maar lage temperatuurverwarming wordt pas echt interessant in combinatie met een warmtepomp of een zonneboiler. Met een warmtepomp genereer je warmte op basis van de buitenlucht of de aardbodem. De zonneboiler gebruikt dan weer de zon als warmtebron. De warmtepomp is echter het meest energiezuinig van alle opties.

Het is ook mogelijk om verschillende toestellen met elkaar te combineren. Zo kan je een LTV-ketel combineren met een warmtepomp. De LTV-ketel neemt dan over als de warmtepomp niet genoeg warmte kan genereren.

Lees meer over het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler.

Verwarmingslichamen

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat je grotere verwarmingslichamen nodig hebt om de warmte op lagere temperatuur aan de lucht te kunnen afgeven. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden.

Blijf je bij de traditionelere verwarmingslichamen, dan kan je gebruik maken van radiatoren en convectoren. Het gaat in dit geval wel om overgedimensioneerde radiatoren en convectoren met grotere afmetingen dan de standaard convectoren.

Ook vloerverwarming, wandverwarming en plafondverwarming zijn heel geschikt voor lage temperatuurverwarming. Hier gaat het telkens om grote oppervlakten, waarbij het aanvoerwater op lage temperatuur wordt verwarmd.

Tot slot is ook luchtverwarming heel geschikt voor lage temperatuurverwarming. Bij dit systeem verwarm je je woning op basis van warme lucht, gegenereerd via een lucht lucht warmtepomp.

Waarop letten bij lage temperatuurverwarming?

Wil je je woning verwarmen op basis van LTV, dan zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.

Isolatie

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Verwarmen op lage temperatuur in een woning die niet voldoende geïsoleerd is, heeft geen enkele zin. De verwarming zal dan immers snel uit je woning ontsnappen, waardoor je de woning onmogelijk op de juiste temperatuur kan krijgen.

De meeste moderne woningen zijn echter heel goed geïsoleerd, waardoor LTV hier wel heel interessant kan zijn.

Ventilatie

Het probleem bij goed geïsoleerde woningen is dat de natuurlijke luchtcirculatie wegvalt. Indien je hier niets aan doet, dan krijg je problemen met condensvocht. Dit kan op termijn leiden tot grotere vochtproblemen.

Investeren in een goed ventilatiesysteem is dan ook de boodschap. Een ventilatiesysteem zal vochtige lucht binnenshuis afvoeren, en steeds gezonde lucht toevoeren.

Besparing en terugverdientijd bij lage temperatuurverwarming

Eén van de vele voordelen van lage temperatuurverwarming is dat je kan besparen op energiekosten. Hoeveel je juist kan besparen, hangt af van de opstelling die je kiest. Een systeem met warmtepomp zal je de meeste besparing opleveren. Dit systeem is immers het meest energiezuinig. Gemiddeld mag je uitgaan van een besparing van ongeveer 25% op je stookkosten.

Ook lage temperatuurverwarming op basis van LTV-radiatoren is interessant. Een LTV-ketel in combinatie met overgedimensioneerde radiatoren kan een besparing opleveren van zo’n 20 à 30 m³. Kies je voor vloerverwarming of wandverwarming, dan kan de besparing zelfs oplopen tot 25 tot 45 m³. Uiteraard is de voorwaarde wel dat je woning goed geïsoleerd is.

Omdat je kan besparen op je energiekosten, is het ook mogelijk om je investering in LTV terug te verdienen. Ook hier hangt de exacte terugverdientijd af van de opstelling waarvoor je kiest. Maar je mag uitgaan van een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.

Zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV)

Wil je nog een stap verder gaan? Dan kan je tegenwoordig ook kiezen voor zeer lage temperatuurverwarming. Hier ligt de aanvoertemperatuur van het water nog lager.

Om deze zeer lage temperaturen te kunnen bereiken, wordt vaak gekozen voor een combinatie van verwarmingstoestellen die werken op lage temperatuur, zoals een warmtepomp en een zonneboiler.

Wat is de prijs van lage temperatuurverwarming?

De exacte prijs die je betaalt voor lage temperatuurverwarming hangt af van de opstelling die je kiest. Zoals je eerder in dit artikel kon ontdekken, kan je uit verschillende verwarmingsketels en verwarmingslichamen kiezen.

Wat de verwarmingsketels betreft, kan je al grote verschillen hebben. LTV in combinatie met een HR-ketel is het goedkoopst. Hier bedraagt de investering zo’n 3 tot 9% meer dan bij een traditionele verwarmingsketel. Kies je voor LTV in combinatie met een zonneboiler, dan bedraagt de investering zo’n 50 tot 60% meer dan bij een gewone verwarmingsketel. Kies je voor een warmtepomp, dan is dit 30 tot 60%.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming