×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gasboilers: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een douche nemen, de afwas doen of poetsen? Een woning kan niet zonder sanitair warm water. Om dat warme water te genereren, kan je verschillende verwarmingstoestellen gebruiken. In vele gevallen wordt echter gekozen voor een gasboiler. Een gasgestookte boiler biedt namelijk heel veel voordelen op vlak van gebruiksgemak en comfort.

Hoe werkt zo’n gasboiler juist? Wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van de alternatieven? En waarop moet je letten bij het aankopen van een gasboiler?

In dit artikel:

Hoe werkt een gasboiler?

Voor het verwarmen van sanitair water kan je grofweg kiezen tussen twee soorten toestellen: een doorstromer en een boiler. Een doorstromer of geiser zal het sanitair water pas opwarmen wanneer er effectief iemand warm water uit de kraan wil tappen. Een boiler zal daarentegen een bepaalde hoeveelheid water warm houden in een voorraadvat, zodat het meteen beschikbaar is wanneer er achter gevraagd wordt.

Je kan verschillende energiebronnen gebruiken om het water in de boiler warm te houden, maar één van de meest gekozen energiebronnen is toch nog steeds aardgas. Door het verbranden van aardgas zal het water in de gasboiler opwarmen. Het warme water stijgt naar boven in het voorraadvat, aangezien warm water lichter is dan koud water. Bovenaan het voorraadvat wordt het warme water afgenomen en naar de kraan gestuurd.

Direct gestookte gasboiler vs indirect gestookte gasboiler

In het segment van de gasboilers kan een onderscheid gemaakt worden tussen de directe gasgestookte boilers en de indirecte gasgestookte boilers. Het verschil tussen deze twee categorieën zit in de plaatsing van het verwarmingselement.

Bij direct gestookte gasboilers zit de brander geïntegreerd in de gasboiler zelf. Een direct verwarmde boiler is doorgaans iets kleiner, en kan op zichzelf functioneren. Een voorbeeld van een direct gestookte boiler is bv. een kleine keukenboiler die onder het aanrecht wordt geplaatst.

Bij een indirect gestookte gasboiler bevindt het verwarmingselement zich extern. Het water zal in dit geval op een indirecte manier worden opgewarmd. Vaak wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar, een soort spiraal, in het voorraadvat. Ook kan de boiler een dubbele wand bevatten, waarbij het extern opgewarmde water langs deze wand stroomt. Dat laatste noemt men ook wel het tank in tank principe.

Kies je voor een indirect gasgestookte boiler, dan zal je naast de boiler dus nog een extra gasketel moeten aanschaffen. Deze gasketel kan dan naast het verwarmen van sanitair water bv. ook instaan voor woningverwarming.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


gasboiler © Shutterstock - Een gasboiler is vooral interessant bij eerder grote gezinnen die een aansluiting hebben op de gasleiding.

Wanneer is een gasboiler interessant?

Je kan je woning dus op twee verschillende manieren van sanitair warm water voorzien. Ofwel kies je voor een doorstromer, ofwel kies je voor een boiler.

Wanneer is een boiler interessant?

Een boiler is vooral interessant wanneer je een aanzienlijk dagelijks waterverbruik hebt. Door de inhoud van het voorraadvat af te stemmen op je gemiddelde waterverbruik, kan je perfect de ideale hoeveelheid water warm houden.

Ook het gebruikscomfort ligt veel hoger bij een boiler. Zo zal je meteen warm water uit de kraan krijgen wanneer je erom vraagt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een doorstromer, waar je steeds een tijdje moet wachten tot er warm water uit de kraan komt.

Bovendien kan je met een boiler warm water tappen uit meerdere kranen tegelijk. Is er iemand in de douche, en tapt iemand tegelijkertijd warm water uit de keukenkraan, dan zal de persoon in de douche geen warmteverlies ervaren. Ook dit is een voordeel ten opzichte van een doorstromer, waar het gelijktijdig aftappen van warm water uit meerdere kranen soms tot warmteverlies leidt.

Wanneer is een boiler op gas interessant?

Het water in de boiler kan je verwarmen via meerdere energiebronnen. Veel voorkomende energiebronnen zijn aardgas, stookolie, elektriciteit en hernieuwbare energiebronnen.

Aardgas is echter nog steeds één van de meest populaire energiebronnen. Aardgas is immers een relatief zuinig en betrouwbare energiebron. Zo is aardgas qua verbruik bv. veel goedkoper dan elektriciteit. Ook is de prijs van aardgas minder onderhevig aan schommelingen dan die van stookolie.

Ten opzichte van hernieuwbare energiebronnen heeft aardgas de aanschafprijs en de betrouwbaarheid als voordelen. Aardgas kan je sanitair water het hele jaar door op de gewenste temperatuur houden, zonder één enkel probleem. Dat is niet altijd het geval wanneer je verwarmt op basis van een zonneboiler of een warmtepomp. Bovendien is een gasketel nog steeds veel goedkoper dan een zonneboiler of warmtepomp.

Een gasboiler is dus vooral interessant bij eerder grote gezinnen die een aansluiting hebben op de gasleiding.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een gasboiler?

Een gasboiler heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van de alternatieven. Maar er zijn ook enkele minpuntjes.

Voordelen van een gasboiler

+ Met een gasboiler kies je voor een verwarmingsoplossing met een hoog comfortniveau. Je houdt een bepaalde hoeveelheid water warm in een voorraadvat, en het komt dus meteen uit de kraan wanneer je erachter vraagt. Dit is een voordeel ten opzichte van een doorstromer. Hier moet je steeds even wachten tot het water uit de kraan effectief warm wordt.

+ Met een gasboiler kan je ook warm water tappen uit meerdere kranen tegelijk. Dit is interessant voor grotere gezinnen, waar het waterverbruik iets hoger ligt. Zo is het mogelijk om te douchen en te koken op hetzelfde moment, zonder dat iemand het water kouder voelt worden.

+ Een boiler op gas is bovendien een betrouwbare oplossing. Aardgas is steeds beschikbaar, ook in de winter. Je zal dus het hele jaar door zonder enig probleem van warm water kunnen genieten.

+ Een gasboiler is relatief makkelijk te installeren, zeker als je al een gasketel hebt staan. Sommige alternatieven, zoals de warmtepomp of de zonneboiler, zijn veel duurder en complexer om te installeren.

Nadelen van een gasboiler

Een gasboiler is duurder dan een doorstromer op gas.

In een gasboiler wordt slechts een bepaalde hoeveelheid water opgeslagen en warm gehouden. Indien je op één moment zeer veel warm water verbruikt, kan het zijn dat je voorraad warm water op is. In dat geval zal je een tijdje moeten wachten op warm water.

Een boiler is minder zuinig dan een doorstromer. Je moet immers constant een hoeveelheid water warm houden. Je hebt dus te maken met stilstandsverliezen.

Wat zijn de alternatieven voor een gasboiler?

Om je woning van sanitair warm water te voorzien, heb je dus verschillende mogelijkheden. Een gasboiler is slechts één van de opties. Wat zijn de alternatieven voor een gasboiler?

Doorstromer op gas

Ten eerste kan je natuurlijk een keuze maken tussen een boiler en een doorstromer. Bij een boiler wordt een hoeveelheid water permanent warm gehouden, terwijl een doorstromer het water pas opwarmt wanneer iemand warm water uit de kraan tapt.

Je keuze tussen een boiler op gas of een doorstromer op gas wordt vooral gemaakt op basis van je waterverbruik en je gewenste comfortniveau. Zo zal een boiler vooral interessant zijn voor grotere gezinnen met een hoger waterverbruik. Een doorstromer is eerder interessant in kleinere woningen.

Lees hier meer over de verschillende soorten gasdoorstromers en hun voordelen.

Elektrische boiler

Een interessant alternatief voor een gasboiler is een elektrische boiler. Daar waar een gasboiler aardgas als energiebron heeft, zal een elektrische boiler werken op elektriciteit. Het grote voordeel van een elektrische boiler is dan ook de eenvoudige installatie. Een simpele aansluiting op een stopcontact is voldoende. Je hebt dus helemaal geen gasleidingen of gasketel nodig.

Het nadeel van een elektrische boiler is dan weer z’n hoge verbruikskosten. Elektrische boilers zijn dan ook vaak vrij compact, omdat anders de verbruikskosten te hoog zouden oplopen.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische boilers en hun voordelen.

Warmtepompboiler

Bij een warmtepompboiler wordt het water in de boiler opgewarmd via een warmtepomp. Dit is een milieuvriendelijk toestel dat warmte genereert op basis van de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. Het voordeel van een warmtepompboiler is dat je niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Je verbruikskosten zullen dus wegvallen.

De hoge installatiekosten zijn dan weer een nadeel, zeker wanneer je kiest voor een geothermische warmtepomp. Ook is aardgas veel betrouwbaarder als energiebron.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompboilers en hun voordelen.

Zonneboiler

Ook de zonneboiler is zo’n milieuvriendelijk alternatief voor de gasboiler. In dit geval wordt het water in de boiler opgewarmd via de warmte van de zon.

Net als de warmtepompboiler heeft de zonneboiler als voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. De zon is steeds beschikbaar en volledig gratis. Ook de zonneboiler heeft dus een positieve invloed op je verbruikskosten.

Maar net als bij de warmtepompboiler is betrouwbaarheid ook hier een nadeel. Als de zon niet schijnt, zal geen warmte gegenereerd kunnen worden. Ook de installatiekosten liggen iets hoger dan die van een gasboiler.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.

Waarop letten bij het aankopen van een gasboiler?

Het belangrijkste aandachtspunt bij het aankopen van een gasboiler is ongetwijfeld de capaciteit van het voorraadvat. In dit voorraadvat hou je een bepaalde hoeveelheid water warm. Hoeveel water je juist warm moet houden, hangt vooral af van je waterverbruik.

Het is belangrijk om de juiste capaciteit te bepalen. Kies je een te lage capaciteit, dan riskeer je op bepaalde momenten zonder warm water te vallen. Kies je daarentegen een te hoge capaciteit, dan zullen je verbruikskosten hoger liggen dan nodig.

Laat de capaciteit van je gasboiler dus zeker bepalen door een specialist ter zake. Hij kan aan de hand van je waterverbruik perfect bepalen welke capaciteit je nodig hebt.

Een ander aandachtspunt is de plaatsing van je boiler. Zeker wanneer je kiest voor een indirect verwarmde boiler is dit van belang. Zorg er in dat geval voor dat je boiler in de buurt van je gasketel staat. Je zal dan minder te maken krijgen met warmteverliezen.

Wat is de prijs van een gasboiler?

De prijs van een gasboiler wordt vooral bepaald op basis van de inhoud van je boiler. Een aardgasboiler met een hogere capaciteit kost uiteraard iets meer. Gemiddeld zal de prijs van een aardgasboiler schommelen tussen de 1.500 en de 3.000 euro.

In vergelijking met de alternatieven bevindt de prijs van een gasboiler zich in de middenmoot. Een gasboiler is bijvoorbeeld iets duurder dan een elektrische boiler. Bovendien liggen de installatiekosten van een elektrische boiler iets lager. Een gasboiler heeft dan weer lagere verbruikskosten, en warmt het water ook sneller op.

Milieuvriendelijke alternatieven, zoals de warmtepompboiler en de zonneboiler, zijn dan weer duurder dan een gasboiler. Maar zijn hebben als voordeel dat je verbruikskosten nagenoeg wegvallen.

Soort boilerPrijs (incl. plaatsing)
Gasboiler1.500 – 3.000 euro
Elektrische boiler1.000 – 1.500 euro
Warmtepompboiler3.000 – 10.000 euro
Zonneboiler4.000 – 6.000 euro

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming